XII Национална конференция по спешна педиатрия

В периода 7-9 октомври 2022 г. в комплекс Wave Resort в град Поморие ще се проведе 12-то издание на Националната конференция по спешна педиатрия. Тя се организира от Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на МУ – Пловдив и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ и се провежда под егидата на БПА. Тази година тя ще бъде посветена на паметта на българските медици, дали живота си в борбата с Ковид-пандемията.

Броени дни преди научния форум разговаряме с проф. Тоньо Шмилев.

 

Проф. Шмилев, разкажете ни повече за тазгодишното издание на превърналата се вече в традиция конференция „Спешна педиатрия“!

Хубавото е, че тази година ще бъдем облекчени от гледна точка на епидемиологичния режим, свързан с Ковид-19. Очакваме в конференцията да се включат над 30 лектора и около 400 делегати. Както обикновено едната тема ще бъде посветена на диагностично-терапевтичното поведение при спешните състояния в детската патология. Другата водеща тема е „Проблеми на детската онкохематология“. Спряхме се на нея, защото досега не сме я разглеждали и защото това е една от педиатричните специалности, които през последните десетилетия се развиват много бурно, особено след въвеждането на имунотерапията и т.нар. прицелна терапия – област, в която усилено се работи в нашата клиника и в нашата катедра в лицето на доц. Спасов, д-р Бурнусузов и целия екип онкохематолози.

 

Какво прави вашата конференция толкова посещавана? Кое е различното от другите научни прояви?

Стараем се да поддържаме интереса с изключително практични въпроси, които разглеждаме. Смятаме, че за хората, които участват като слушатели, най-интересни са чисто практичните насоки, които даваме за поведението в конкретни случаи, както и това, че лекторите споделят своя опит. Освен това винаги се опитваме да възможност за дискусия по различни въпроси и да чуем повече мнения.

 

Вече дванайсет години организирате конференцията, каква е равносметката за тези години?

Радваме, че хората проявяват интерес към нашия форум.  Самият факт, че вече 12 години успяваме да поддържаме интереса и конференцията се посещава от много делегати е достатъчно добра обратна връзка, тоест равносметката е добра.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *