СТАНОВИЩЕ НА БПА ОТНОСНО НЕОБХОДИМОСТТА ОТ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ HPV

В отговор на запитване на проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването, към Българската педиатрична асоциация (БПА) за становището й по отношение на национална програма за имунизация срещу човешки папилома вирус (ЧПВ) за следващия програмен период, БПА прави следните препоръки.

  1. Да се стартира нов четиригодишен програмен период, който да продължи и развие заложените цели в настоящата Национална програма (2021-2024) за първична профилактика на рака на маточната шийка.
  2. Да се осигури безплатна ваксина срещу ЧПВ както за момичетата на възраст 10-14 години (включително към момента на първото инжектиране), така и за момчетата в този възрастов диапазон.
  3. Като изпълнители по програмата да се включат не само общопрактикуващите лекари, но и педиатрите в доболничната помощ, както и експертите в кабинетите на РЗИ.
  4. Да се улесни пътя на ваксината, като се остави само един код при вписването й в електронното досие на детето, а не както е досега – три кода за всяка възрастова група, тъй като това затруднява лекарите.
  5. Да се подготвят обучителни модули за общопрактикуващите лекари, педиатрите, акушер-гинеколозите и другите медицински специалисти под ръководството на Министерството на здравеопазването и да им се предоставя актуална специализирана медицинска информация за ваксинопрофилактиката.
  6. Да се осъществи широкомащабна национална информационна кампания, насочена към цялото общество, ръководена от Министерството на здравеопазването, с цел повишаване на осведомеността за риска от заразяване с ЧПВ и за ползите от ваксинацията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *