ПРОВЕДЕ СЕ ОСМАТА ЕКСПЕРТНА СРЕЩА ПО ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКА

На 28 октомври 2022 г. се проведе Осмата експертна среща по ваксинопрофилактика, която се организира от Българската педиатрична асоциация. Тазгодишното издание бе под надслов „Ваксинопрофилактиката в България – реалност и бъдещи насоки“. По традиция научният форум събра водещи експерти в областта на имунопрофилактиката, представители на Министерството на здравеопазването и на фирмите, вносители на ваксини в България. Поздравителен адрес изпратиха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

Събитието започна с обзор на експертните срещи по ваксинопрофилактика от 2015 до сега, който бе изнесен от проф. Владимир Пилософ, инициатор на тези срещи. Както стана ясно от неговата презентация постигнатото през тези осем години е доста, но, разбира се, има какво още да се желае. Следващият модул бе посветен на задължителнитете ваксини, като модератор бе проф. Боряна Слънчева, а проф. Светлана Велизарова изнесе кратка презентация по темата. Модулът, посветен на препоръчителните ваксини, модератор на който бе доц. д-р Рада Маркова, предизвика бурни дискусии относно това какви промени е необходимо да се предприемат, за да се оптимизира имунопрофилактиката. Разбира се, имаше и специален модул, посветена на Ковид-19, грипа, децата и ваксините – модератор бе доц. д-р Ангел Кунчев, а презентация по темата изнесе проф. Радка Аргирова.

Срещата завърши с обобщаваща дискусия, модератор, на която бе доц. д-р Йорданка Узунова, председател на организационния комитет на експертната среща. Доц. Узунова благодари на всички експерти, които се включиха в експертната среща, за да споделят своя опит и виждания как може да бъде оптимизирана и подобрена ваксинопрофилактиката в България. Специална благодарност отправи и към партньорите на събитието – MSD, AstraZeneca, Pfizer и Medison. В тази финална част бяха формулирани и основните предложения, които ще бъдат изпратени до институциите, имащи отношение към ваксинопрофилактиката. До две седмици предстои становището да бъде изготвено и изпратено.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *