ПРОВЕДЕ СЕ ДЕВЕТАТА ЕКСПЕРТНА СРЕЩА ПО ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКА

На 17 март 2023 г. се проведе Деветата експертна среща по ваксинопрофилактика, която се организира от Българската педиатрична асоциация. Тазгодишното издание бе под надслов „Да подсилим доверието към ваксините: проблеми и решения“. По традиция научният форум събра водещи експерти в областта на имунопрофилактиката, представители на Министерството на здравеопазването и на фирмите, вносители на ваксини в България. Поздравително слово произнесе д-р Христо Стоянов, директор на УМБАЛ „Лозенец“, домакин на събитието за втора поредна година.

Срещата протече в три модула. В първия модул лектор бе проф. Владимир Пилософ, който запозна присъстващите с „Ваксинацията на специфични групи пациенти: какво постигнахме, какво очакваме“. Последва дискусия, в която бе взето решение изготвения въз основа на досегашните експертни срещи проект за методично ръководство да бъде финализиран в максимално кратко време и да бъде представен в окончателен вариант на Министерството на здравеопазването.

Следващият модул бе посветен на предизвикателствата по пътя на ваксините (от лабораторията до кабинета), като модератор бе доц. Йорданка Узунова, а д-р Славейко Джамбазов изнесе кратка презентация по темата. В бурна дискусия бяха обсъдени проблемите, свързани с доставката на ваксините по имунизационния календар и по имунизационните програми, рисковете от липсата на ваксини на българския пазар, ваксините на свободния пазар и нормативните пречки пред индустрията.

В третия модул бяха разгледани правните и административните проблеми, свързани с ваксинопрофилактиката. Основен лектор бе д-р Георги Миндов, а модератор на дискусията адв. Иван Сотиров. Обсъдени бяха важни теми, касаещи правните аспекти на отказа от ваксинация, наказателната отговорност при фалшификация на документи за ваксинация, отчетност на ваксините и други.

Срещата завърши с обобщаваща дискусия, модератор, на която бе доц. д-р Йорданка Узунова, председател на организационния комитет на експертната среща. Доц. Узунова благодари на всички експерти, които се включиха в експертната среща, за да споделят своя опит и виждания как може да бъде подсилено доверието във ваксините. В тази финална част бяха формулирани и основните предложения, които ще бъдат изпратени до институциите, имащи отношение към ваксинопрофилактиката. До месец предстои становището да бъде изготвено и изпратено.

БПА изказва специална  благодарност към партньорите на събитието – MSD, AstraZeneca, Pfizer и Medison.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *