ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПЕДИАТРИЧНА БОЛНИЦА ПРЕДСТАВИ ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА СИ

Днес Общественият съвет за изграждане на Национална педиатрична болница представи отчет за дейността си през изтеклата година. Председателят на ОС проф. Иван Литвиненко, председател и на Българската педиатрична асоциация, обобщи накратко постигнатото към края на отчетния период – създаване условия за диалог между отговорните институции, представяне на актуализиран проект структурата на Националната детска болница, анализ на правно-организационната форма на бъдещата болница, решение на Народното събрание за ускорено изграждане на Национална детска болница. Проф. Литвиненко обобщи, че за този период ОС е съсредоточил усилията си в гарантиране на комплексното управление, приемствеността и прозрачността на проекта по изграждане на Национална детска болница.

ОС посочи, че са констатирали два големи проблема – липсата на структурно звено в Министерството на здравеопазването, което да координира различните институции, свързани с изграждането на Национална детска болница, както и стратегия за кадровото й обезпечаване. От ОС инастояха за взимане на навременни мерки за решаване на кадровата криза, тъй като в бъдещата детска болница ще бъдат нужни редица лекари и други медицински специалисти. Кадровото осигуряване на бъдещата болница ще бъде най-трудно, допълни проф. Литвиненко. Проблемът с кадрите съществува отдавна и постепенно ситуацията се влошава, засягайки всички специалности в здравеопазването, като е особено изразен в тежките специалности, сред които попада педиатрията, каза доц. Боряна Аврамова, член на ОС и началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в болница „ИСУЛ- Царица Йоанна“. Силно изразен е проблемът и за осигуряване на медицински сестри, добави тя.

От Съвета категорично заявиха, че този проект не се свежда само до построяването на една сграда, нейното обзавеждане и осигуряването с апаратура, а че той е свързан с много по-широкообхватна дейност, за която са необходими далновидност и добре координирани действия и те следва да бъдат предприети още в настоящия момент.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *