Иновативен подход в лечението на запушен нос при кърмачета над 3 месеца

Т. Александрова

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

 

Материалът е публикуван в брой 11|2023 на Педиатрия плюс. Целият брой четете ТУК

 

Назалната конгестия при бебета, макар и на пръв поглед безобидна, поради по-тесните носни ходове, редуцираната ефективност на мукоцилиарния клирънс, както и намалените компенсаторни възможности може да бъде сериозен проблем с признаци на затруднено дишане, намалено хранене, дехидратация и нарушен ритъм на съня. Сънят със запушен нос може да бъде особено труден за бебетата, тъй като може да повлияе на дишането и цялостния им комфорт.

 

Терапия

Ограничените терапевтични възможности при кърмачета допълнително затрудняват избора на подходящo лечение на назалната конгестия. Терапевтичният подход се базира основно на физикални методи на редукция, на прекомерната назална секреция, както и на търсенето на максимално безобидни и пречистени лечебни средства, които да облекчат назалната конгестия [4].

Капки за нос с физиологичен разтвор

Използването на капки за нос с физиологичен разтвор може да помогне за разхлабване и разреждане на слузта в носните проходи на бебето, което улеснява дишането му. Физиологичните капки са безопасни и нежни за кърмачета и могат да се използват няколко пъти на ден, ако е необходимо.

Изсмукване със спринцовка тип „булб“

Внимателното изсмукване на ноздрите на бебето със спринцовка „булб“ може да помогне за отстраняване на излишната слуз и облекчаване на конгестията. Важно е методът да се  използва внимателно, за да се избегне нараняване на деликатните носни тъкани на бебето. По тази причина честотата на аспирациите на носа трябват да бъдат ограничени до приложение преди хранене и преди лягане.

Повдигане на главата

Лекото повдигане на главата на бебето по време на сън може да помогне за намаляване на назалната конгестия и да улесни дишането. Поставя се малка възглавница или навита на руло кърпа под матрака, за да се създаде лек наклон.

Овлажнител

Използването на овлажнител с хладна мъгла в стаята на бебето може да помогне за добавяне на влага във въздуха и за редуциране на назалната секреция.

Изобилие от течности

Когато бебето е добре хидратирано, това спомага за разреждането на слузта и улеснява изхвърлянето ѝ.

Топъл компрес

Прилагането на топъл компрес върху синусите може да помогне за облекчаване на налягането в синусите и да насърчи дренажа. Използва се топла влажна кърпа върху корена на носа и челото на детето за няколко минути.

Етерични масла

Някои етерични масла могат да помогнат за облекчаване на назалната конгестия и прочистване на дихателните пътища. Тези масла могат да се използват по различни начини, включително вдишване с пара, локално приложение или в дифузер.

  • Евкалиптово масло: Известно със своите деконгестантни свойства, евкалиптовото масло може да помогне за изчистване на носните проходи и да насърчи по-лесното дишане. Основните компоненти на евкалиптовото масло са 1,8-цинеол (евкалиптол), алфа-терпинеол и алфа-пинен, които допринасят за различните терапевтични свойства и механизми на евкалиптовото масло. Евкалиптовото масло инхибира активността на възпалителните медиатори и ензими, което може да помогне за намаляване на възпалението и свързаните с него симптоми [2]. Допълнително помага за разхлабване и изхвърляне на слуз от дихателните пътища, което улеснява прочистването на дихателните пътища. Това го прави популярен избор за облекчаване на симптомите на кашлица, настинка и хрема. Ароматът му стимулира сетивата и насърчава чистото дишане. Обикновено се използва при парни инхалации и ароматерапия за облекчаване на назална конгестия и респираторни проблеми.
  • Масло от мента: С охлаждащия си ефект маслото от мента може да помогне за отваряне на дихателните пътища и облекчаване на назалната конгестия. Намалява дискомфорта и действа благоприятно при запушен нос, намалява носната секреция. Помага при стрес, депресия и психическо изтощение, тревожност и безпокойство.
  • Масло от чаено дърво: Признато със своите антимикробни свойства, маслото от чаено дърво може да помогне за засилване на имунната система и борбата с инфекциите.
  • Масло от розмарин: Има отхрачващи свойства, които могат да помогнат за разхлабване на слузта и прочистване на дихателните пътища.
  • Масло от черен пипер: Помага за стимулиране на кръвообращението и премахване на задръстванията.
  • Лимоново масло: Това масло е известно със своите тонизиращи и почистващи свойства. Може да помогне за премахване на задръстванията и да засили имунната система.

 

Традиция и иновация в терапията с етерични масла

Обичайно етеричните масла се прилагат посредством инхалация с пара, могат да се добавят към дифузер или да се прилагат локално (правилно разредени) върху гърдите или слепоочията. При бебетата и малки пациенти под 3-месечна възраст е изключително важно да се внимава с употребата на чисти етерични масла и прецизно да се определи тяхната концентрация. Познатите практики като инхалации с пара обаче не са приложими при малки бебета и биха затруднили лечението на запушен нос в домашни условия.

Последните проучвания и разработки в сферата на бебешките и детски грижи работят в посока на комбинация между традицията и иновацията, като етеричните масла все по-често се комбинират с носещи агенти, които не позволяват тяхната абсорбация от кожата и същевременно улесняват евапорацията им за прецизното им инхалиране и постигане на максимален деконгестиращ ефект.

Употребата на балсам с етерични масла може да предложи няколко предимства в зависимост от конкретните етерични масла, използвани във формулата му. Индиректното действие и повлияване на дихателните пътища с избягване на директно дразнене на лигавицата е основно предимство особено в кърмаческата възраст. Балсам, съдържащ етерични масла като евкалипт, мента и чаено дърво, може да помогне за облекчаване на респираторни проблеми като хрема, кашлица и синузит. Тези масла имат отхрачващи свойства, които могат да помогнат за изчистване на дихателните пътища и да улеснят дишането. Маслото от чаено дърво има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата срещу бактерии, вируси и гъбички.

Проучване на Кралския колеж на хирурзите и лекарите в Канада, включващо 138 участници, прояснява значимостта на еднократното прилагане на мехлем или вазелин преди лягане в областта на шията и гърдите с цел да се намали нощната кашлица и конгестията, както и да се подобри сънят [1]. Прилагането на балсам, направен на основата на етерични масла (мента, евкалипт и камфор) в областта на гърба и гърдите може да бъде полезно за облекчаване на симптомите на инфекция на горните дихателни пътища и за подобряването на съня, както и да бъде полезно допълнение към инструментариума от средства срещу кашлицата и запушения нос.

Ментолът има естествени деконгеставни действия и подсилва ефекта на евкалипта, което е най-използваното масло за запушен нос и хрема със своите деконгеставни и противовъзпалителни действия. Двете масла са най-ефективната комбинация за подпомагане на дишането при хрема, запушен и гъгнещ нос, предпазват назалната лигавица от изсушаване и разраняване. Балсамът на основата на етерични масла, улесняващ дишането, е добро иновативно решение за запушения нос и облекчаване на съня при кърмачета над 3-месечна възраст с хрема, което се базира на добре познатите свойства на етеричните масла с индиректно и щадящо действие върху носната лигавица.

 

Библиография:

  1. Paul IM et al, Vapor rub, Petrolatum, and No Tretament for children with nocturnal cough and cold symptoms, Pediatrics 2010;126:1092 http://pediatrics.aappublications.org/content/126/6/1092
  2. Dhakad AK, Pandey VV, Beg S, Rawat JM, Singh A. Biological, medicinal and toxicological significance of Eucalyptus leaf essential oil: a review. J Sci Food Agric. 2018 Feb;98(3):833-848. doi: 10.1002/jsfa.8600. Epub 2017 Sep 11. PMID: 28758221.
  3. 3. Mammari N, Albert Q, Devocelle M, Kenda M, Kočevar Glavač N, Sollner Dolenc M, Mercolini L, Tóth J, Milan N, Czigle S, Varbanov M, On Behalf Of The Oemonom. Natural Products for the Prevention and Treatment of Common Cold and Viral Respiratory Infections. Pharmaceuticals (Basel). 2023 Apr 28;16(5):662. doi: 10.3390/ph16050662. PMID: 37242445; PMCID: PMC10220542.
  4. 4. Chirico G, Quartarone G, Mallefet P. Nasal congestion in infants and children: a literature review on efficacy and safety of non-pharmacological treatments. Minerva Pediatr. 2014 Dec;66(6):549-57. PMID: 25336097.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *