ДОЦ. ГЕРГАНА ПЕТРОВА Е НОВИЯТ НАЧАЛНИК НА КЛИНИКАТА ПО ПЕДИАТРИЯ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“

След успешно издържан конкурс, доц. Петрова оглави Клиниката по детски болести на Александровска болница. Тя е завършила медицина в Медицински университет, София през 2003 г. Трудовият ѝ стаж започва през 2004 г. като редовен аспирант в детска клиника на УМБАЛ „Александровска“. През 2008 г. е назначена за лекар ординатор, през 2009 г. става асистент в педиатричната клиника, по-късно и главен асистент. Доцент е от ноември 2016 г. Придобива специалност по детски болести през 2008 г. Преминава следдимпломно обучение по пневмология в Киото, Япония, а през 2017 г. взима тясната специалност по детска пневмология и фтизиатрия в МУ-София.
От декември 2015 г. е член на Експертната лекарска комисия за лечение на деца с муковисцидоза. Доц. Гергана Петрова е председател на Експертната лекарска комисия за изписване на скъпоструващи медикаменти за пациенти с рядкото заболяване, консултант е на центъра „Фонд за лечение на деца“ от януари 2017 г. и консултант на НЗОК за изписване на скъпоструващи медикаменти за пациенти с муковисцидоза.
Доц. Петрова е преподавател в Катедрата по педиатрия на Медицински университет – София. Има множество участия на медицински конгреси и стотици публикации в български и международни академични издания в областта на педиатрията, детската пулмология и имунология на регионални, национални и международни събития. Съавтор е на учебници по педиатрия. Има множество участия на медицински конгреси и стотици публикации в български и международни академични издания в направленията: муковисцидоза, астма, имунологични проблеми, хронични белодробни заболявания, пневмонии, редки болести.
Член е на Българското дружество по детска пневмология и фтизиатрия, Българското дружество по белодробни болести, Българската асоциация по клинична имунология, Българска педиатрична асоциация, БЛС, Българска асоциация по муковисцидоза, ECFS, ERS, EAACI, ERS – PCD, ECFS PR.
Участва в редица клинични проучвания като изследовател и главен изследовател.
Доц. Гергана Петрова поема ръководството на Клиниката по детски болести от изключителен специалист и голямо име в педиатрията – проф. Пенка Переновска, която за висок професионализъм и принос за българската медицина е удостоена с множество престижни награди, между които Почетен знак на Президента на Р България (2021 г.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *