ДИСКУСИОННО СТУДИО: КОАЛИЦИЯ HPV

Вчера се проведе Дискусионно студио: „България е на трето място по заболяемост от рак на маточната шийка (HPV) и на четвърто по смъртност в Европа“, по време на което бе създадена КОАЛИЦИЯ HPV – национална, експертна, неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV).
В дискусионните панели се включиха изтъкнати специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина – проф. д-р Радка Аргирова, председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз, доц. д-р Илия Карагьозов, председател на Българската асоциация по онкогинекология, доц. д-р Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България, доц. д-р Йорданка Узунова, секретар на Българската педиатрична асоциация и началник на Педиатричната клиника в УМБАЛ „Лозенец“., и др.
Всеки ден една жена умира, а 43 жени са диагностицирани с рак на маточната шийка у нас. Според доц. Михаил Околийски страната ни отново изостава в сравнение с другите държави, в които ваксината е налична. По думите му в Румъния срещу човешки папилома вирус вече са ваксинирани над 100 хиляди момичета.
„Ваксина имаме, програма имаме, но тя не се изпълнява, а смъртността от рак на маточната шийка се увеличава“, каза проф. Радка Аргирова. Тя беше категорична, че трябва да се държи сметка на тези, които говорят срещу ваксините, а разходите в здравеопазването, когато става дума за профилактика, да бъдат възприемани като инвестиция.
Доц. Йорданка Узунова заяви, че в програмата за ваксинация срещу човешки папилома вирус трябва да бъдат включени момчета и момичета на възраст от 9 до 18 години, а не само момичетата от 9- до 12-годишна възраст, както е сега – това е и препоръка от Осмата експертна среща на БПА, като становището е изпратено и до Министерството на здравеопазването. По думите на доц. Узунова в бъдещата национална програма до 2030 г. трябва да се заложи постигане на ваксинационен обхват над 90 на сто сред момичетата и 50 на сто сред момчетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *