ДЕТСКИТЕ ЛЕКАРИ ПРОТИВ ВОЙНАТА: ПРИЗИВ ЗА ДЕЙСТВИЕ

На 10 март 2022 г. педиатричните дружества от балтийските и скандинавските страни дадоха начало на инициативата „Детските лекари против войната: призив за действие“. Само за няколко часа петицията бе подкрепена от повече от 100 световни лидери в областта на педиатрията, както бе подписна и от над 30 национални и международни педиатрични дружества, сред които и ЕАР. Българската педиатрична асоциация също декларира своята подкрепа на петицията.

Петицията гласи:

„Изминаха две седмици от началото на инвазията в Украйна. Въпреки че 141 държави гласуваха в Общото събрание на ООН руската армия да спре бойните действия и да се оттегли от Украйна, която е суверенна държава, сраженията стават все по-кървави и брутални. Войната доведе до 2,5 милиона души, сред които 1 милион деца, избягали от домовете си и станали бежанци. Потвърдено е, че 79 деца са убити, включително 18-месечно бебе в Мариупол. Повечето от смъртните случаи на деца са резултат от атаки от въздуха или с ракети.

Ние сме заедно с украинските деца, семейства и героичния медицински персонал, като призоваваме за действие веднага:

– молим правителствата на нашите страни да направят повече, за да гарантират безопасността на децата в Украйна, за спиране на войната и преди всичко за спиране на ракетните и бомбените атаки срещу гражданите и

инфраструктурата на Украйна;

– молим руските педиатри и особено ръководителите на педиатрични организации в Русия да изразят ясна и силна позиция срещу войната в Украйна и да направят всичко по силите си войната да спре;

– потвърждаваме още веднъж солидарността и професионалната подкрепа на всички детски лекари и медицински сестри в Украйна.

Гласовете ни са по-силни от ракети и бомби! Слава на Украйна!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *