БЪБРЕКЪТ НА 12-ГОДИШНО ДЕТЕ БЕШЕ СПАСЕН С РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ

12-годишно дете с вродена аномалия на десния бъбрек беше оперирано с робота „Да Винчи“. Заболяването представлява стеснение на прехода между легенчето на органа и уретера. То води до задържане на голямо количество урина в бъбрека. „Невъзможността на урината да се отича лесно и бързо води до увреждане на функцията на бъбрека“, обясни проф. Калоян Давидов, началник на отделение по Урология и хирургия, извършил операцията.
Обичайните симптоми на подобно заболяване са болки в бъбреците и висока температура, тъй като задържането на урината причинява инфекции. „Няколко пъти се появяваха подобни симптоми, но лекарите не успяваха да открият каква е причината за тях. Така стигнахме до проф. Давидов и неговия екип“, сподели майката на 12-годишното момче.
В случая на детето са налични и придружаващи заболявания – диабет и хипертония. „Поради придружаващите заболявания минимално инвазивната хирургия бе най-добрият и сигурен подход за операция. Тъй като диабетът може да бъде усложнен и задълбочен в резултат на мащабна оперативна травма, същото важи и за хипертонията. В случая имаме 4 малки отвора на коремната стена, през които успяхме да спасим бъбрека на детето“, сподели проф. Давидов.
Три дни след операцията12-годишното момче вече е у дома си и може да се придвижва самостоятелно. Специалистите са категорични, че колкото по-рано се намери това заболяване, толкова по-голяма е вероятността за възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *