Становище на Българската педиатрична асоциация относно писмо до медиите от частния инвеститор Търговска лига

С възмущение се запознахме с писмото, изпратено до медиите от Търговска лига – Български лекарствен център АД, болница „Мама и аз“ – гр. Плевен,  подписано от 24 „хабилитирани педиатри и медици“. Писмото представлява груба нападка към членовете на Обществения съвет за Национална детска болница към Министерството на здравеопазването, включително и към лекарите, като се използват недопустими квалификации и епитети.

Общественият съвет включва изявени представители на педиатричната общност, юристи, журналисти и общественици в България, които от години работят за изграждането на детска болница от най-високо ниво. Ролята на този съвет е да защитава интересите на обществото, като контролира всяка стъпка на държавните институции.

Недопустимо е лекари с претенции за „високообразовани, професионалисти, преподаватели и визионери“ да се подписват под такова писание, което е грубо нарушение на принципите на лекарската етика. Дори принудата от работодател не може да ги оправдае! Българската педиатрична асоциация (БПА) ще се обърне към Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, която да вземе отношение по повод „писмото до медиите“, което руши авторитета на всички лекари в България.

Призоваваме нашите колеги, работещи в структурите на Търговска лига – Български лекарствен център АД, към колегиално отношение и въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия.

 

Българска педиатрична асоциация

София, 13.06.2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *