МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА

Министър Асена Сербезова: Изграждането на Национална детска болница у нас е само част от цялостна концепция за развитие на детското здравеопазване

 

Румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за развитие на детското здравеопазване

Румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за развитие на детското здравеопазване. Това стана ясно по време на срещата на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова с румънския ѝ колега проф. д-р Александру Рафила в Букурещ. Двамата посетиха най-голямата детска болница в румънската столица „Мария Склодовска Кюри“. Лечебното заведение е създадено през 1979 г. и постепенно разширява своя капацитет с активното участие на румънските граждани, които с дарения подпомагат строителството и закупуването на медицинското оборудване на новите корпуси. В момента е в ход нова дарителска кампания за планираното разширяване на детската болница. Румънският здравен министър обясни, че това е необходимо, тъй като броят на чакащите за лечение деца от цялата страна е голям, а наличните 573 легла не са достатъчни за обслужването на всички деца. В болницата работят необходимите специалисти по всички детски специалности, като в лечебното заведение не се извършват единствено трансплантации на деца. Проф. Рафила обясни, че през 2013 г. е сключено споразумение с италианска болница за сътрудничество и обучение. По тази линия медици от Италия оперират в „Мария Склодовска Кюри“.

Министър Сербезова посочи, че изграждането на Национална детска болница у нас е на етап избор на терен за строителство. Тя обясни, че Министерството на здравеопазването е възложило извършването на предпроектно проучване на предложени възможни терени. След като проучването приключи, Министерството на здравеопазването планира да бъде проведено публично обсъждане с всички заинтересовани страни, като тогава ще бъдат дискутирани и предимствата на потенциалните терени. „Моя задача като здравен министър е на българските деца да бъдат осигурени качествени и достъпни диагностика, лечение и последващо наблюдение. Правим всичко възможно колкото се може по-бързо да бъде преустановено обикалянето на родителите от болница в болница в търсене на най-доброто за техните деца“, посочи проф. Асена Сербезова.

По време на срещата с проф. д-р Александру Рафила беше договорено и, че в рамките на предстоящия следващата седмица Съвет на европейските здравни министри България и Румъния ще излязат с обща позиция по отношение на бъдещите доставки на ваксини от производителя Pfizer/BioNTech. България и Румъния, заедно с още 8 държави членки, изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, в което настояват доставките да бъдат съобразени с реалните потребности на населението, тъй като предвидените в момента количества в пъти надвишават потреблението на ваксини и утежняват бюджетите на държавите членки на ЕС. Причина за общата позиция е фактът, че споразуменията за доставка на ваксини задължават участващите в тях държави да закупят дозите ваксини, които са им определени в съответствие с извършеното разпределение по всяко споразумение. В същото време споразуменията не съдържат механизъм, чрез който държавите да могат да се откажат от определените им с разпределението дози ваксини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *