ЗДРАВИ ДЕЦА В ДИГИТАЛНОТО: ГОВОРЯТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ

Преди броени дни се проведе Третата експертната среща „Реално и виртуално“, която по традиция се организира съвместно от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ) и Българската педиатрична асоциация (БПА). Тази година тя се състоя под надслов „Здрави деца в дигиталното: говорят професионалистите“.

По време на срещата експертите споделиха своя опит и наблюдения по ключови теми, свързани с пандемията от COVID19, обучението в дигитална среда, интернет и влиянието на новите технологии върху детското здраве. Бяха представени плюсовете и минусите от активното въвличане на децата в дигитална среда. Доц. Рада Маркова изнесе презентация на тема „Косвените ефекти на пандемията от Ковид 19 върху децата”. Д-р Славена Стойкова пък обърна внимание на това как влияят екранните устройства върху детското зрение, а д-р Елена Вучкова разгледа последиците от застояването пред екраните от гледната точка на детския ендокринолог. В експертната среща се включиха още: Веселина Тончева с презентация на тема „Последствията за психичното здраве на децата от Ковид 19“, Анет Маринова – „Децата със специални образователни потребности в условията на пандемия“ и Доника Боримечкова – „Плюсове и минуси от активното въвличане на децата в дигиталното“

Целта на срещата бе педиатри, психолози, педагогически съветници, социални работници и експерти по детска сигурност в интернет да споделят личен опит и да обсъдят възможни и необходими мерки и подходи за предпазване на детското здраве и благосъстояние. На базата на дискусиите ще бъде подготвено общо становище от страна на НЦБИ и БПА относно това как да запазим детското здраве във все по-развиващата се дигитална среда. Становището ще бъде адресирано до всички институции, ангажирани с детското здраве и развитие, с цел препоръките да достигнат до най-широк кръг професионалисти и родители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *