Д-р Желева: „Педиатърът има ключова роля за ранната диагностика на децата с кожен проблем“

Д-р Деница Желева завършва МУ – Варна през 2012 г. със специалност обща медицина. От 2017 г. е дерматолог. Има широки професионални интереси и е участвала в много международни образователни програми в уважавани медицински образователни институции като Institut universitaire du Cancer de Toulouse Oncopolе, Allergy Skin Group, Цюрих, Швейцария и др. Д-р Желева е член на EADV, EACCI, WAO и Българското дерматологично дружество. От 2017 г. е част от медицинските екипи на Първа детска консултативна клиника и Поликлиника „България“.

 

Съдейки по вашата практика, бихте ли споделили какъв е дерматологичният статус на българското дете? Кои са най-честите дерматологични заболявания в най-ранната детска възраст – 0 – 1 год.?

Последните години се наблюдава увеличаване на честотата на заболявания като атопичен дерматит, себореен дерматит, инфантилни хемангиоми и др. Регистрирането на по-голям брой дерматологични заболявания при децата може би се дължи на факта, че все по-често родителите търсят мнението на опитни специалисти, с което се избягва самолечение.

От друга страна обаче, родителите все по-често търсят информация за подобни заболявания в интернет пространството, което има както своите плюсове, така и своите минуси. Като предимство може да разгледаме това, че по този начин родителите не отлагат срещата с дерматолог. За съжаление наблюдавам и нередки случаи на влошено състояние на детето поради опити за самолечение, използване на „народни рецепти“ и други. Това обяснява и различния дерматологичен статус, който наблюдавам в зависимост от момента, в който родителят е довел детето за консултация.

 

Каква е ролята на педиатъра в диагностицирането, лечението и превенцията на дерматологичните заболявания при децата?

Харесвам фразата „Здравето е в нашите и вашите ръце. Нека си ги подадем“. Обикновено, от една страна, визирам пациентите, а от другата – лекарите. Много са важни връзката и контактът между лекарите. Защо ли?

Педиатрите са на първа линия, когато говорим за диагностика и превенция не само на дерматологичните заболявания, но и на цялостното здравословно състояние на децата. Нозологичните единици за двете специалности са безкрайни, както и новостите в лечението на различните заболявания. Педиатърът има ключова роля за ранната диагностика, насочването към доверен специалист и бъдещето наблюдение на децата с кожен проблем.

Последните консенсуси за лечение на най-честите заболявания в дерматологията се актуализират ежедневно. Примери за това са калциневриновите инхибитори в контрола на атопичния дерматит и лечението на инфантилните хемангиоми с перорален пропранолол. Всичко това е от изключителна важност, защото съществуват и други често срещани диагнози като импетиго, микози, псориазис в детска възраст, алергични контактни и иритативни дерматити, уртикария и др.

 

В кои случаи педиатърът трябва да насочи родителите към дерматолог?

Всеки педиатър прилага основни схеми за лечение на най-честите кожни заболявания. По този начин успешно се диагностицират и лекуват милиария, себореен дерматит, пелена дерматити и леки екземи.

Смятам, че атопичният дерматит е заболяване, което изисква по-задълбочено обучение на родителя и при съмнение за тази диагноза е нужно детето да се насочи към специалист дерматолог. Заболяването обикновено протича хронично рецидивиращо и това налага по-задълбочено запознаване и обучение от страна на родителите.

Обръщам внимание и на друга диагноза от първостепенно значение, която често се подценява – акне вулгарис и нейните разновидности (най-вече акне конглобата). Последните няколко години има множество лекарствени продукти, които дават много добър ефект, а още по-добри са системните перорални терапии, които се изписват и извършват от специaлист дерматолог. Индивидуалният подход към всеки случай дава предимство при лечението що се отнася до точната и навременна диагностика.

Ако сте педиатър и се натъкнете на неспецифична клинична картина, с нестандартно подреждане на обривните единици, е желателно да няма забавяне в пренасочването на пациента. От друга страна, ако наблюдавате липса на ефект до 4-5 дни от приложената терапия, съветът ми е същият: насочете детето към опитен детски дерматолог.

 

Какви са спецификите на бебешката кожа?

Бебешката кожа е много по-нежна, чувствителна и уязвима в сравнение с тази на по-голямото дете или възрастен. От съществено значение е дали детето е родено на термин или по-рано. Недоносените деца имат нужда от още по-прецизен избор на продукти за ежедневен тоалет и хидратация.

Все по-често обръщаме внимание и на микробиома на кожата. Учени доказаха, че броят на клетките на микроорганизмите, населяващи човешкото тяло, надвишава 10 пъти този на клетките на самия човек. Тази жива екосистема на кожата има значение по отношение на основната й функция – да бъде бариера, която ни защитава от агресивните фактори на заобикалящата ни среда.

 

Защо хидратацията и правилната хигиена са от ключово значение за здравето  на бебешката кожа?

Кожата е най-големият човешки орган и не е само обвивка. Тя изпълнява много и разнообразни функции: защитна, сетивна, терморегулаторна, имунологична, секреторна и хормонална.

Правилната хидратация и хигиена на кожата осигуряват благоприятни условия тя да изпълнява основните си функции. Това е важно при пациенти с атопичен дерматит, при които е установена мутация в гена за синтез на филагрин.  Филагринът е структурен протеин синтезиран в стратум корнеум, който играе есенциална роля за поддържане на целостта на кожната бариера. Това води до повишена трансдермална загуба на вода, което обуславя сухотата на кожата и повишена пенетрация на антигени от околната среда. Хидратацията осигурява защита на роговия слой и възстановяване на липидната бариера. Най-новите продукти осигуряват и балансиране на микробиома на кожата. По-този начин се намалява рискът от развитие на редица дерматози в ранна детска възраст.

 

Защо контактът на бебешката кожа с пелената също е от толкова важно значение за комфорта на бебето? Какво би могъл да посъветва педиатъра родителите по отношение на избора на пелена?

Кожата на бебетата е около 30 пъти по тънка от кожата на възрастните. Tя е изключително чувствителна и усещането за допир е силно развито, още по време на бременността. Комфортът е ключът към отглеждането на едно щастливо и здраво бебе, а изборът на правилната пелена е неразделна част от това. Смятам, че всички педиатри са наясно с това, защото е важно всичко, което докосва бебешката кожа да е меко, без излишно триене. Също така е желателно пелената да осигурява гъвкаво и плътно прилепване, но съчетано с удобно прилягане около сгъвките на краката и кръста на децата. Това ще гарантира, че кожата е обвита удобно и е защитена от урина и изпражнения.

 

А вие лично какво съветвате родителите, когато ви попитат как да се грижат правилно за бебешката кожа?

В ежедневната си практика обръщам внимание на няколко основни фактора: какво се използва като измивен продукт, коя е хидратиращата и бариерна грижа и какъв е контактът с нежната кожа на пеленачетата. Съветвам да се използват измивни олиа, тъй като те не пресушават кожата и образуват бариера още по време на къпането.

 

Интервюто е публикувано в брой 1 | 2022 на „Педиатрия плюс“. Целият брой може да разгледате ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *