Завърши ремонта на интензивното отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“
27 януари 2020

Днес официално бе открито ремонтираното интензивно отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“. И този път ремонтът е дело на Проект#за доброто – група от родители и доброволци, които преди половин година ремонтираха Нефрологичното отделение в същата болница. Ремонтът отново е осъществен изцяло с дарения – на труд, уреди, материали, пари. 

Този път се включиха над 30 души, които в продължение на няколко седмици работеха безвъзмездно – боядисваха, поправяха електрическата мрежа, сглобяваха шкафове и мебели, рисуваха... Чрез дарения бяха осигурени 3 нови климатика, 2 нови хладилника за медицинските препарати, щори за междуболничните боксове и за прозорците, инфузомат, 40 комплекта детско спално бельо. В дарителската сметка бяха събрани 22 000 лв. от 76 дарители от България и чужбина, като с тези пари бяха финансирани професионалната шпакловка, замазка и боядисване, подмяната на лайсни и плочки, закупуването на мебели и обзавеждане. С част от дарените средства бяха закупени 4 педиатрични легла, 4 антидекубитални матрака, стол за вземане на кръв, стойки за системи, шкаф за лекарства и препарати, екран за преглед на рентгенови снимки, апарат за кръвно налягане и пулсов оксиметър. За пръв път детското интензивно отделение ще има интраосална машина за поставяне на венозен източник. 

Инициаторите споделят, че голяма част от дарителите са пожелали да останат анонимни. Останалите в дарителската сметка пари ще бъдат използвани за следващите ремонти в детски болници, които Проект #за доброто замисля. В най-скоро време предстои да започне ремонтът на Отделението по чревни паразити към Инфекциозната клиника в болница „Св. Георги” в Пловдив. 

Инициаторите от Проект #за доброто обещаха, че ще продължат да подобряват условията в единствената у нас специализирана детска болница “Проф. д-р Иван Митев”, в която крайно необходимите ремонти се бавят от години заради хроничния недостиг на средства.