За моето сърце, за твоето сърце...
24 септември 2018

По инициатива на Световната кардиологична асоциация всяка година на 29 септември се отбелязва Световният ден на сърцето. Тази година мотото на кампанията е "Моето сърце, твоето сърце", като акцентът се поставя върху грижите не само за нашите собствени сърца, но и за тези на нашите близки и любими хора.
Призивът, който отправят организаторите, е всеки един човек по земята да направи обещание – обещание да бъде физически по-активен, да каже „не“ на тютюнопушенето и алкохола, да се сбогува с вредните хранителни навици... Обещание за моето сърце, за твоето сърце, за всички сърца... 

Както винаги и тази година Световният ден ще бъде отбелязан с различни инициативи и активности по цял свят, които целят да повишат осведомеността на обществеността за кардиологичните заболявания посредством раздаване на информационни материали, разпространение на видеоклипове и организиране на беседи за сърдечносъдовите заболявания. Най-голямата атракция отново ще бъде оцветяването в червено на различни емблематични забележителности, паметници и сгради. 

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за
превенция на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако този ръст се запази, прогнозите са сочат, че след 20 години броят на починалите от сърдечносъдови заболявания ще достигне 23 милиона души годишно. 

В знак на съпричастност Българската педиатрична асоциация също предвижда да отбележи Световния ден на сърцето. Това ще се случи в рамките на XIV Национален конгрес по педиатрия, който ще се проведе в периода 27-30 септември 2018 г. в хотел „Рила“, Боровец.

Повече за кампанията и за предвидените по цял свят активности може да откриете на официалната страница на инициативата.