В УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна бе извършена първата в страната лапароскопска операция на бебе за отстраняване на бъбрек с вроден тумор
14 август 2018

Щадящата за бебето операция e извършeна от доц. д-р Деян Анакиевски от Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Това е първият случай у нас, при който интервенцията се прави не по обичайния начин с класическа отворена операция, а лапароскопски – през три 5 мм отвори на кожата и един 3 см разрез в областта на слабините, откъдето се изважда увредения по рождение ляв бъбрек.

Малкият пациент е 11-месечният Славе от Македония. При раждането му е установена туморна формация на горния полюс на левия бъбрек. Първоначално след ехографските прегледи е дадена диагнозата „хематом“, а пациентът е оставен за наблюдение. На контролния преглед три месеца по-късно се установява, че образуванието е увеличило размерите си.  След направен ядрено-магнитен резонанс и последваща биопсия се установява наличието на вродения тумор – конгенитален мезобластен нефром, класически тип. Родителите са изключително разтревожени от факта, че се налага отстраняване на целия бъбрек. Правят консултации и с други лекари в Германия, Турция, Сърбия и Франция, където им бива предложена класическа отворена операция за отстраняване на бъбрека. След няколкомесечно търсене и лутане родителите на Славе решават да направят операцията в България във Варненската университетска болница и да се доверят на доц. д-р Анакиевски.

Малкият пациент е приет на 24 юли в Отделението по детска онкология на Варненската университетска болница за предоперативна подготовка. „До момента съм правил множество лапароскопии, но само на възрастни пациенти – споделя Доц. Анакиевски. – Основното предизвикателство пред нас беше да приложим най-подходящата анестезия за детето.“ Операцията продължава 60 мин.  Следоперативният период протича гладко в Детската реанимация и на третия ден малкият пациент е изписан от болницата. Хистопатологията потвърждава диагнозата – конвенционален мезобластен нефром, който вече е отстранен не с голям 10-12 см. разрез, а чрез няколко малки отвора. Това позволява на малкия Славе да расте здрав и да има нормална бъбречна функция.

По думите на доц. Анакиевски е напълно възможно и уместно да се правят и други урологични интервенции (като например вродено стеснение на легенчето, вродено стеснение между легенчето и уретера, пластики на пикочния мехур при рефлукс и др.) по този максимално щадящ за малките деца начин.

 

На снимката е 11-годишният Славе в деня на изписването му от болницата.