Уникална лаборатория отвори врати в "Майчин дом"
31 юли 2018

Днес в  СБАЛАГ „Майчин дом“ официално бе открита първата по рода си в България лаборатория за неинвазивен скрининг, в която ще има възможност да се правят високотехнологични пренатални изследвания за генетични аномалии на плода още в най-ранния период на бременността. На събитието присъства заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който коментира: „Новата лаборатория и обновеният Медицински център превръщат „Майчин дом“ в единствената акушеро-гинекологична болница в България, която ще предлага комплексна услуга за профилактика на бременността. Похвално е, че инвестицията е осъществена със собствени средства  на лечебното заведение.“

В „Майчин дом“ се извършват около 4000 раждания годишно, като голяма част от тях са случаи, които изискват интензивни грижи и задълбочено проследяване. При отложеното майчинство, което през последните години се наблюдава, се налагат допълнителни изследвания, носещи макар и минимален риск за жената и детето. Досега пробите се изпращаха за изследване в лаборатории в чужбина. С новата лаборатория за неинвазивен скрининг на „Майчин дом“ процедурите ще са достъпни за българските граждани, ще са по-щадящи – неинвазивни, и ще спомагат за прецизната и навременна оценка на риска. Това стана ясно още от думите на заместник-здравния министър.

Изпълнителният директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ доц. Иван Костов обяви, че лабораторията за неинвазивен скрининг ще направи революция в диагностиката на бременните жени в начален стадий. „Обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура, както и широк спектър от специализирани кабинети за цялостна грижа за женското здраве. Това не само ще улесни пациентите, но и ще подобри значително качеството на услугите чрез пълен набор от изследвания и прегледи“, посочи още изпълнителният директор.

Доц. Костов съобщи, че през месец октомври с капиталови средства, отпуснати от МЗ, предстои да започнат ремонтът и оборудването на „Първа гинекологична клиника – 6-ти етаж“, която е основна база в България за лечение на онкогинекологични заболявания.