Световна седмица на първичните имунни дефицити
20 април 2018

В периода 23-29 април Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити (ПИД) към УМБАЛ „Александровска” в сътрудничество с Международната фондация „Джефри Модел” и Българската асоциация на хора с ПИД ще отбележи традиционно Световната седмица на ПИД със следните мероприятия:

1. Молебен за благословение и изцеление на всички, които страдат от ПИД ще бъде отслужен в параклиса на болницата на 23.04.2018 г. от 12 ч. , след което ще бъдат пуснати балони в небето в подкрепа на страдащите от ПИД.
2. Семинар за ОПЛ на тема „Имунодиагностика и имунотерапия на ПИД“ на 26 април 2018 г. от 12.30 до 14.00 ч. в залата на Клиниката по клинична имунология. Водещи специалисти по клинична имунология ще запознаят аудиторията с особеностите при диагностиката и лечението на състояния, свързани с нарушен имунен отговор, с примери от медицинската практика.
3. В периода 23-27 април – безплатни прегледи на деца и възрастни, имащи някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит:

  • Четири или повече отита в рамките на 1 година
  • Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година
  • Приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект
  • Две или повече пневмонии в рамките на 1 година
  • Забавено физическо развитие при новородени и малки деца
  • Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
  • Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция
  • Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията
  • Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)
  • Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството

Консултациите за деца ще се провеждат в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ “Александровска“ от 10 до 12 часа след предварително записан час на тел.: 0877 571 269. Тази година като нова инициатива ще бъде оценяван хуморалният имунен отговор на желаещите чрез безплатно изследване на серумни имуноглобулини, ИгГ субкласове и постваксинален отговор към протеинови антигени.

Консултациите за лица над 18 години ще се провеждат в Клиниката по клинична имунология от 11 до 15 часа след предварително записан час на тел. 0877 570 898.

ПИД включват над 300 редки заболявания, при които има нарушение в структурата и/или функцията на определени звена от имунната система. Тези заболявания се причиняват от генетични дефекти, някои от които са наследствени. Пациентите с ПИД обикновено са по-податливи на инфекции, които са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки и трудно поддаващи се на лечение. Около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика. Основна цел на Експертния център на УМБАЛ „Александровска“ е осигуряването на съвременни, качествени и достъпни грижи за хората с ПИД.

Благодарение на инициативите по време на Световната седмицата на ПИД, свързани с популяризирането на проблема, през последните 7 години в Клиниката по клинична имунология и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” са новодиагностицирани 59 пациента, от които 36 през последните две години. Този резултат е съпоставим с другите европейски страни.

Специалистите от Експертния център по редки болести – Първични имунни дефицити и Функционалния експертен център „Джефри Модел“ са на разположение на всички желаещи за подробна информация относно имунните дефицити. Запитвания могат да бъдат отправени по няколко начина:

facebook: Първични имунни дефицити PID Center-Bulgaria

тел.: 0877 570 898

e-mail: bgpidceter@gmail.com

Повече за Световната седмица на ПИД тук: www.worldpiweek.org