Световна седмица на имунизациите: 24 -30 април 2018
21 април 2018

От 23 до 29 април 2018 г., Европейският регион на Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Европейската седмица на имунизациите (ЕСИ). От 2005 г. насам, тази инициатива се провежда всяка година и има за цел да насочи вниманието и да съдейства на обществото в осъзнаването важността на имунизацията за човешкото здраве и благополучие, да помогне в поддържането на обществения интерес към имунизациите, както и за политическа подкрепа в тази област. През тази седмица се активизират дейностите в подкрепа на имунизациите включително чрез насочени комуникации и образователни мероприятия.

 

ФОКУС НА КАМПАНИЯТА ПРЕЗ 2018 Г.

ЕСИ 2018 ще се фокусира върху имунизацията като лично право и споделена отговорност.

Ваксините осигуряват на всеки ваксиниран човек индивидуална защита от опасни заразни болести, но ползата от тях не се ограничава само до защитата на конкретния, ваксиниран човек. Когато всички хора в обществото, които могат да бъдат ваксинирани, бъдат ваксинирани, то няма да останат достатъчно „възприемчиви“ хора, които да „осигурят“ разпространението на заразната болест. Така, заедно, ваксинираните хора защитават онези, които поради медицински причини или поради неподходяща за имунизации възраст, са най- уязвими вкл. бебетата. Всеки човек има правото и заслужава да бъде ваксиниран, но и да споделя обществената отговорност да предпази тези, които не могат да се предпазят сами.

ЕСИ 2018 е още една възможност да се представи действието на ваксините при осигуряването на лична и колективна протекция от ваксинопредотвратими заразни болести (ВПБ).

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) се присъединява към инициативата на ЕИС и обръща внимание върху необходимостта от предпазване от ВПБ чрез постигане и поддържане на висок имунизационен обхват с ваксините срещу морбили, рубеола, паротит, полиомиелит, дифтерия, коклюш, тетанус, хепатит Б, пневмококови инфекции и инфекции причинявани от хемофилус инфл. тип б и др., включени в имунизационния календар на Р България.

Информация относно изпълнението на дейностите по ваксинопрофилактика в България през 2017 г. може да намерите тук

През седмицата на имунизациите, в НЦЗПБ, в Националната референтна лаборатория по имунология от 23 до 26.04.2018 г. с предварително записване на тел.   02/943 56 36. ще се провеждат безплатни консултации по въпроси, свързани с имунната система и имунизациите.

В периода на ЕСИ в НЦЗПБ ще бъде отбелязан и Международния ден на имунологията – 29 април. В отдел „Имунология и алергология” на 25 и 26.04.2018 ще се извършват безплатни прегледи и консултации. Тема на Деня на имунологията през 2018 г. е туберкулозата, която продължава да бъде социално значима инфекция. Рискът от заразяване и боледуване е пряко свързан със състоянието на имунната система.

 

По време на ЕСИ, СЗО ще публикува разнообразни и полезни материали за ползата от ваксинациите, които може да бъдат намерени на интернет страницата на европейското регионално бюро (ЕРБ) на СЗО.

Както всяка година, така и през 2018 г. водещи специалисти от НЦЗПБ ще се включат активно в седмицата на имунизациите с участия в дискусии в електронни медии и други обществени прояви, свързани с имунизациите и ползите от тях в превенцията на заразните болести.