Стъпка напред към мечтаната детска болница?
08 ноември 2019

Изграждането на Национална детска болница според сегашния проект на Министерството на здравеопазването, който предвижда реконструкция на корпуса в двора на Александровска болница, ще бъде незаконно, скъпо и най-важното – няма да отговаря на съвременните визия за детска болница. Това стана ясно по време на проведената вчера дискусия, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ). В дискусията се включиха архитекти, инженери, педиатри и други експерти. 

Ако се пристъпи към заложената програма, бъдещата детска болница ще е незаконен строеж поради несъответствие с Подробния устройствен план - каза арх. Бакалова, заместник-председател на КАБ. Освен това укрепването на съществуващия строеж, дори и след време той да е узаконен, ще е в пъти по-скъпо, отколкото ако бъде съборен и построена нова сграда, допълни тя.  

В момента обществената поръчка стъпва само на направена конструктивна експертиза, което е крайно недостатъчно. Освен това протоколите за изпитване на бетона и протоколите за армировката са направени преди 12 години, което се равнява на това да се предпише терапия на база изследвания отпреди 12 години, допълни арх. Бакалова. В заданието на обществената поръчка не са посочени животоспасяващи и инженерни системи, с които болницата трябва да е оборудвана. Не е указано и какъв енергиен клас да
бъде сградата, с какви вентилационни и евакуационни системи ще разполага. Също така според Общия устройствен план на София сегашният строеж не може да съществува, тъй като зоната ограничава строежите над 20 м височина, а той е 36 м. Не е направен и транспортен анализ за достъпност. Всички тези пропуски на конструктивното обследване на сградата провокират съмнение у експертите относно неговата стойност и достоверност. 

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Вл. Пилософ каза, че със специалистите не е обсъдено достатъчно задълбочено какво да е заданието и каква да е функционалността на бъдещата болница, което създава усещането, че тя ще бъде „сглобена“ изкуствено и че има огромен риск тя да се окаже катастрофа във функционално отношение в контекста на съвременното разбиране за болница. 

Дискусията завърши с обещание в понеделник 11.11.2019 г. представители на Камарата на архитектите и на педиатричната общност да се срещнат пред Министерството на здравеопазването, за да настояват за конкретни стъпки към постигане на общата цел – модерна, иновативна и качествена педиатрична болница.  

Пълен запис на дискусията може да видите ТУК