Sanofi и GSK обединяват усилия в безпрецедентно сътрудничество в борбата с COVID-19
22 април 2020

Sanofi и GSK обявиха, че са подписали писмо за намерение да влязат в сътрудничество за разработване на адювантна ваксина срещу COVID-19, използвайки иновативни технологии от двете компании, за да помогнат за справяне с продължаващата пандемия. 

Sanofi ще предостави своята разработка за антиген, създаден на основата на рекомбинантна ДНК технология, използвана при създаването на противогрипни ваксини в САЩ. 

GSK ще допринесе за разработването на ваксината срещу COVID-19 с предоставянето на доказаната при пандемии адювантна технология. Тази иновация на GSK позволява намаляването на количеството протеин в една доза ваксина, което ще доведе до възможността за производството на по-голямo количество ваксини. 

Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор на Sanofi, каза: „След като светът се сблъсква с тази безпрецедентна световна криза в здравеопазването, е ясно, че никоя компания не може да я реши сама. Ето защо Sanofi продължава да допълва своя опит и ресурси с нашите колеги и партньори като GSK, с цел да създаде и достави достатъчно количество ваксини, които ще помогнат за спиране на този вирус. " 

Ема Уолмсли, главен изпълнителен директор на GSK, каза: „Това сътрудничество обединява две от най-големите компании, производителки на ваксини в света. Комбинирайки нашата наука и технологии, ние вярваме, че можем да помогнем за ускоряване на глобалните усилия за разработване на ваксина за защита на възможно най-много хора от COVID-19. “ 

Комбинацията от протеин-базиран антиген заедно с адювант е добре установена практика и се използва в редица налични днес ваксини. Адювантът се добавя към някои ваксини за подобряване на имунния отговор и е доказано, че създава по-силен и дълготраен имунитет срещу инфекции, отколкото ваксината самостоятелно. Тази технология също така може да подобри вероятността от създаването на ефективна ваксина, която може да бъде произведена в по-голям мащаб. 

Планът на двете компании е да стартират Фаза 1 на клиничните си проучвания на създадената ваксина във втората половина на 2020 година, и ако те са успешни, да има одобрена ваксина във втората половина на 2021 година. Както по-рано Sanofi обяви, разработването на рекомбинантния кандидат за ваксина COVID-19 се подкрепя чрез финансиране и сътрудничество с Американският биомедицински орган за разширени изследвания и развитие (BARDA) в САЩ. Компаниите планират да обсъдят подкрепата за финансиране с други правителства и глобални институции, за които глобалният достъп до ваксината е приоритет.