Първото българско дете с имплантируем кардиодефибрилатор вече е на 23 години
05 ноември 2018

Aсоциация "Детско сърце" и Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология стартираха на 3 ноември кампанията „За всеки един удар на сърцето” за профилактика на внезапната сърдечна смърт (ВСС). 

През ноември Асоциацията ще организира поредица от арт ателиета и дискусии с пациенти. Те ще се проведат на 11.11.2018 г. (неделя) от 11.00 до 13.00 часа и на 17.11.2018 г. (събота) от 11.00 до 13.00 часа в Центъра за психосоциална и здравна помощ на Асоциация „Детско сърце“ на адрес: София, ул. “Яков Крайков” №3. 

Внезапната сърдечна смърт представлява неочаквана смърт, в рамките на половин час след настъпването на симптоматиката, която може да застигне и човек в привидно добро здраве. Рисковите фактори за ВСС са прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност, заболявания на сърдечния мускул, вродени заболявания на йонните канали на сърцето, вродени сърдечни малформации. Точно тези хора трябва да доплащат от 2500 до 5000 лева за имплантирането на кардиовертер дефибрилатори, които спасяват живота им при настъпване на тежка аритмия.  

За поредна година Здравната каса отказа да заплаща напълно имплантируемите кардиодефибрилатори или поне да увеличи процента на реимбурсацията им. А те са единственото и наистина ефективно средство за предотвратяване на ВСС. Доказателство за това е и 23-годишната Поля Шумкова, която е първото дете в България с имплантиран кардиовертер дефибрилатор. Тя е била на 13 години, когато животът и започва наново с животоспасяващото устройство. Досега Поля е претърпяла смяната на две батерии и в момента живее благодарение на трета. Но за всяка от тях семейството й е плащало чрез средства от благотворителни кампании и Фонда за лечение на деца. 

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Лидери в това отношение са Германия и Италия със 700 устройства на 1 милион население, средноевропейското ниво е 300-400 дефибрилатора на 1 милион, а в България са само 10 на 1 милион души, споделиха от Асоциация „Детско сърце” и Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. 

 Видео на кампанията „За всеки един удар на сърцето” може да видите тук