Проведе се X Национална конференция по превантивна медицина
12 ноември 2018

За десета поредна година се проведе Националната конференция по превантивна медицина, организирана от Българското сдружение по превантивна медицина.

Гости на събитието и участници в лекционните сесии бяха доц. Ангел Кунчев,, национален здравен инспектор, проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ, както и представители на регионалните здравни инспекции, медицинските университети и други учреждения, свързани с общественото здраве.

Бяха разгледани актуални проблеми с надзора и съответно мерките за овладяване на различни инфекциозни заболявания, включително и ваксинопредотвратими такива. Все по-голям става проблемът с внасянето на инфекции, които до този момент са били непознати за нашите географски ширини. За пореден път се обсъди идеята за въвеждане в Националния имунизационен календар на ваксината срещу варицела – като комбинирана с морбили, паротит и рубеола или в отделен прием. Други важни теми, която бяха засегната - за нарастващата антибиотична резистентност, за все по-широкото разпространение на Легионерската болест, за замърсяването на въздуха и ефектите на продължителната шумова експозиция върху здравето на населението. Особено пряката връзка със покачване на сърдечносъдовите заболявания, тези на дихателата система и други...