Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ продължава и тази есен
20 септември 2018

Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ продължава и тази есен. Градовете, в които лекарите ще проведат високоспециализираните профилактични прегледи за деца, са 5 – Сандански, Бургас, Кюстендил, Велико Търново и Разград. Първата дестинация, в която ще гостуват специалистите от НП „Детско здраве – Пирогов“ тази есен, е Сандански. Прегледите там ще се проведат на 13 октомври. Следващият град е Бургас – прегледите ще бъдат в последната събота от месеца 27.10.2018 г.

През ноември специалистите от „Детско здраве – Пирогов“ ще посетят и прегледат децата във втората и последната събота на месеца: 10 ноември – Кюстендил и 24  ноември – Велико Търново. На 8 декември пироговските лекари ще преглеждат децата от Разград.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване. Задължително е да се носи допълнителна медицинска документация, ако пациентът разполага с такава.

Записванията за високоспециализираните прегледи ще се извършват на специално посочени телефони в конкретните населени места, които местана управа ще подаде към регионалните медии.

Вече 5 години водещи детски специалисти от университетската спешна болница „Пирогов“ извършват профилактини прегледи на деца, като до този момент са прегледани няколко хиляди деца от различни области в България. Лекарите, които преглеждат децата, са от специалностите УНГ, хирургия, травматология, урология, офталмология, неврохирургия. От тази есен към екипа от детски лекари ще има и кардиолог.

Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание.