Лапароскопска операция на 2-годишно дете с крипторхизъм
10 август 2018

Урологичният екип в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда оперира „скрит тестис“ от дясната страна на момченце на 2 г. и 2 месеца изцяло лапароскопски. Операцията е извършена от началника на отделението по урология д-р Калоян Давидов в екип с д-р Димитър Златанов и д-р Адриан Попов.

Процедурата започва с диагностичен оглед, при който в коремната кухина се вкарва лапароскопска камера през 5-милиметров разрез в пъпчето. Уролозите установяват точната локализация на тестиса в коремната кухина, след което операцията продължава по миниинвазивен път – през два допълнителни разреза по няколко милиметра. Хирурзите освобождават органа от срастванията и го свалят в скротума, без да се налага пристъпване към отворена операция.

Интервенцията е рядка и подобна миниинвазивна методика е иновативна не само за България, но и за региона. „Извършихме тази операция придържайки се стриктно към последните гайдлайни на Европейската асоциация по детска урология“, обясни д-р Димитър Златанов.  Конвенционалната практика при такива случаи е да се подходи с класическа коремна операция, която обаче протича значително по-тежко за малките пациенти и има несравнимо по-дълъг възстановителен период.

Крипторхизъмът е най-честата аномалия на мъжките гениталии и се среща при 2-5% от новородените. При около 50% от случаите тестисите слизат спонтанно на нормалното си място до 6-ия месец, поради което честотата на проблема при едногодишните спада до е 1-1.5%. Преждевременно родените, както и родените с ниско тегло (под 2.5 кг) са с по-висок риск да бъдат засегнати. Изследванията сочат, че при около 80% от случаите на крипторхизъм, „скритият“ тестис се локализира чрез палпация (напипване) от специалиста – детски уролог – в ингвиналната област. В редки случаи (като описания) тестисът остава скрит и не може да бъде локализиран с палпация, а често и с неинвазивните методи за образна диагностика.

Ненавременното диагностициране и лечение на тези състояния носи поредица от рискове, предупреждават уролозите. Нелекуваният крипторхизъм може да повлияе негативно на репродуктивните възможности на мъжа. В случаите, в които тестисът остане „скрит“ в коремната кухина, рискът в него да се развие злокачествен процес нараства 80 пъти.