Конференция за здравословното хранене при децата събра експерти на световно ниво
08 февруари 2018

Българските деца имат все по-голям проблем с теглото, което отправя едно от най-важните предизвикателства пред техните родители и здравните институции, а именно – още в най-ранна възраст да бъдат взети мерки за изграждането на навици за здравословно хранене. Това стана ясно по време на международната експертна конференция по здравословно хранене при децата, която се проведе в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.


„Необходимите действия и мерки за преодоляване на посочените проблеми вече са заложени в действащите национални профилактични програми. В най-скоро време предстои Българският парламент да приеме и нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. В закона са обхванати и аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за създаването на нездравословен модел на хранене у децата“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.


Заместник-министърът припомни, че страната ни разполага с Програма за превенция на хроничните незаразни болести, която покрива рисковите фактори като нездравословно хранене, тютюнопушене, алкохол. „Имаме и подробна нормативна уредба, която регламентира хранителния прием в детските градини и училища. Вярваме обаче, че винаги може да се направи още – да се въздейства върху нагласите на обществото, училището, семейството, да се работи съвместно с всички сектори. Именно затова за нас е важно съвместно да търсим решения с други държави“, каза Начева.


По време на конференцията експертите за пореден път акцентираха върху важността на това храните, които се предлагат на пазара, да бъдат здравословни и достъпни. Според специалистите е необходимо да бъдат обединени усилия на секторите здравеопазване и земеделие в името на общата кауза – промоция на здравословно хранене сред децата и консумация на доказано здравословни традиционни хранителни продукти.


“Най-лесният избор е здравословният”, посочи Джон Райън, директор в Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия. Той подчерта, че основен приоритет за общите действия на ЕС по отношение на ограничаването на затлъстяването при децата е здравословното хранене и прилагането на най-добрите практики при осигуряване на храненето за деца.