БПА "Не искаме детска болница от миналото!"
20 декември 2019

Колеги, Българската педиатрична асоциация подкрепи отвореното писмо за спиране на обществената поръчка за построяване на Национална детска болница върху скелето в двора на Александровска болница.

Над 3000 граждани и организации подкрепиха отворено писмо за спиране на обществената поръчка за построяване на Национална детска болница върху скелето в двора на Александровска болница.
Очаква се утре Министерството на здравеопазването да обяви консорциума, който ще изпълни поръчката.

Писмото е инициирано от лекари, архитекти и родители и е адресирано до Президента, Премиера, Министъра на здравеопазването, националния омбудсман.

Само за 48 часа писмото събра подкрепата на около 60 граждански организации и хиляди лекари, архитекти, инженери, юристи, както и граждани, подписали се в ролята си на родители и данъкоплатци. Сред подкрепилите организации са Гражданска инициатива „Подкрепи педиатрията“, Камарата на архитектите в България, Национална мрежа на децата, Общност Мостове, Фондация "Бикоуз в помощ на благотворителността", Фондация „Нашите недоносени деца“, Гражданска инициатива Спаси, дари на, Фондация “Спина бифида и хидроцефалия България” и много други.
В писмото се акцентира: „Задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за всички деца. България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница. Това закъснение струва години изпитания за болните деца, техните семейства и лекуващи лекари. Днес можем да използваме натрупания световен опит и да създадем съвременно лечебно заведение, което отговаря на нуждите и стандартите за най-добра грижа за здравето на децата от цяла България – само през 2019 г. през Специализираната болница за активно лечение на детски болести са преминали 5569 деца, от които 2223 – от София, и 3346 – от страната.

Вместо това Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за довършване на рушащия се строеж на територията на Александровска болница и определя цена за изпълнение въз основа на експертиза с данни отпреди 12 години. 


Цялото писмо можете да прочетете и подкрепите
TУК