Новини
В УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна бе извършена първата в страната лапароскопска операция на бебе за отстраняване на бъбрек с вроден тумор
14 август 2018
Щадящата за бебето операция e извършeна от доц. д-р Деян Анакиевски от Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Това е първият случай у нас, при който интервенцията се прави не по обичайния начин с класическа отворена операция, а лапароскопски – през три 5 мм отвори на кожата и един 3 см разрез в областта на слабините, откъдето се изважда увредения по рождение ляв бъбрек.
Лапароскопска операция на 2-годишно дете с крипторхизъм
10 август 2018
Урологичният екип в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда оперира „скрит тестис“ от дясната страна на момченце на 2 г. и 2 месеца изцяло лапароскопски. Операцията е извършена от началника на отделението по урология д-р Калоян Давидов в екип с д-р Димитър Златанов и д-р Адриан Попов.
ДАЗД започна проверки в Дневните центрове за деца с увреждания
10 август 2018
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова постави началото на проверките в Дневните центрове за деца/младежи с увреждания (ДЦДМУ). Основната цел на тематичните инспекции е да бъде направен актуален преглед на състоянието и качеството на услугите за деца с увреждания, предоставяни от общини и лицензирани доставчици на социални услуги. Ще бъдат изследвани мерките за осигуряване на социални, здравни и интегрирани здравно-социални услуги за деца.
Уникална лаборатория отвори врати в "Майчин дом"
31 юли 2018
Днес в СБАЛАГ „Майчин дом“ официално бе открита първата по рода си в България лаборатория за неинвазивен скрининг, в която ще има възможност да се правят високотехнологични пренатални изследвания за генетични аномалии на плода още в най-ранния период на бременността. На събитието присъства заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който коментира: „Новата лаборатория и обновеният Медицински център превръщат „Майчин дом“ в единствената акушеро-гинекологична болница в България, която ще предлага комплексна услуга за профилактика на бременността. Похвално е, че инвестицията е осъществена със собствени средства на лечебното заведение.“
Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване при жените у нас
11 юли 2018
Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване при жените у нас, стана ясно от пресконференцията „Митове и истини за секса и възрастта”, която е второто събитие от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”. Инициативата се организира от фармацевтичната компания MSD и има за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.
Център за асистирана репродукция отвори врати в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда
11 юли 2018
Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция официално отвори врати на 10 юли 2018 г. със стилна церемония и нови възможности за повече бъдеще родители. Лентата прерязоха изпълнителният директор на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – д-р Венелина Милева, началникът на новата структура д-р Мефтуне Шефектова, д-р Мария Георгиева – ръководител на Центъра за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването, заместник-директорът на групата лечебни заведения г-н Хюсеин Гьоксел и заместник-директорът на Болница Токуда г-н Билал Демирлер.
Конгрес на Европейската академия по педиатрия
26 юни 2018
Европейската академия по педиатрия (EAP) организира конгрес в Порто, Португалия, на 19-22 септември, 2019 г.
Форум за родители „Здраво дете“ гостува в Пловдив
23 юни 2018
По покана на Българския фармацевтичен съюз и под егидата на Българската педиатрична асоциация сп. „Здраво дете“ организира първия по рода си в Пловдив безплатен родителски форум „Здраво дете“. Инициативата бе част от тазгодишното издание на Българските фармацевтични дни, което се проведе в града под тепетата на 22 и 23 юни.
Ранната интервенция при деца с увреждания или забавяне в развитието помага на 70% от тях да достигнат пълния си потенциал
21 юни 2018
Ранната детска интервенция е най-добрият и доказал ефекта си подход за работа с деца с увреждания, забавяне в развитието, поведенчески и психически проблеми. Това е и най-ефективната превенция на разделянето на деца от родителите им и настаняването им в институции и домове за деца с увреждания. Около това се обединиха участниците в провелата се днес кръгла маса, посветена на необходимостта от създаване на национална система за ранна детска интервенция. Събитието се организира от Национална мрежа за децата и събра близо 50 представители на институциите, организациите, които работят в цялата страна в тази област, университети, общини и др.
УНГ клиниката на ИСУЛ с официално становище за спешните прегледи
08 юни 2018
Лекарите от УНГ клиниката в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ ЕАД предоставиха официална декларация. Поводът е случаят от миналия месец с 5-годишно дете, което беше таксувано за спешен преглед. Той беше отразен и в телевизинните медии. През май дете с болки в ухото посещава спешния кабинет на болницата и след прегледа докторът на смяна съобщава на бащата, че трябва да заплати такса от 30 лв., защото по Наредба случаят на дъщеря му не е спешен, а неотложен. Ядосаният баща споделя историята си в медиите.
НЦЗПБ с препоръки за действия при ухапване от кърлеж
04 юни 2018
Във връзка със зачестилите случаи на ухапвания от кърлежи в София, а и в цялата страна, НЦЗПБ разработи специални препоръки за действие, предназначени за ръководителите на столичните лечебни заведения, общопрактикуващите лекари на територията на гр. София и Центъра за спешна медицинска помощ – София.
Наградите „Златна ябълка“ отличиха личности с принос към благосъстоянието на децата
31 май 2018
Наградата в категория „Болница“ беше присъдена на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, Кюстендил. Болницата сътрудничи с НПО и институции при случаи на деца в риск, по различни казуси и индивидуални случаи; работи активно за задържане в медицинското заведение на малолетни и непълнолетни майки на деца с риск за здравето, проследява и консултира неосигурени бременни жени.
Д-р Робърт Мелило гостува в България
29 май 2018
Американският невролог ще изнесе безплатна лекция на 9 юни 2018 г. (събота) от 11.00 до 14.00 часа. Събитието е предназначено за невролози, психиатри, педиатри, психолози, логопеди, педагози и други специалисти в областта на детското развитие. Необходима е предварителна регистрация.
Проведе се XIX-та национална конференция за педиатри и ОПЛ
20 май 2018
В периода 18-20 май 2018 г., в х-л „Маджестик“ на Слънчев бряг, екипът на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” отново бе домакин на XIX-та Национална конференция за педиатри и ОПЛ с международно участие. Началникът на клиниката и национален консултант по педиатрия проф. Пенка Переновска откри научния форум, който за втора година е под патронажа на изпълнителния директор на болницата доц. Костадин Ангелов и традиционно се провежда в навечерието на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.
Предстои среща на EAP в София
13 май 2018
Срещата ще се проведе на 18 и 19 май 2018 г., в хотел „Хилтън“-София.
Световна седмица на имунизациите: 24 -30 април 2018
21 април 2018
От 23 до 29 април 2018 г., Европейският регион на Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Европейската седмица на имунизациите (ЕСИ). От 2005 г. насам, тази инициатива се провежда всяка година и има за цел да насочи вниманието и да съдейства на обществото в осъзнаването важността на имунизацията за човешкото здраве и благополучие, да помогне в поддържането на обществения интерес към имунизациите, както и за политическа подкрепа в тази област. През тази седмица се активизират дейностите в подкрепа на имунизациите включително чрез насочени комуникации и образователни мероприятия...
Световна седмица на първичните имунни дефицити
20 април 2018
Седмицата 23-29 април ще бъде отбелязана от Експертния център по редки болести – първични имунни дефицити (ПИД) към УМБАЛ „Александровска" със серия от мероприятия...
Различен празник за педиатрите...
13 април 2018
На 12 април Българската педиатрична асоциация отбеляза професионалния празник на здравния работник по един различен и необичаен начин. Над 150 лекари се отзоваха на поканата на БПА и дойдоха в Дома на киното...
В „Пирогов“ отново лекуват деца през Център „Фонд за лечение на деца”
25 февруари 2018
Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов” успешно приключи процедура по ЗОП за доставка на медицински изделия за нуждите на болницата при лечение на деца през Център „Фонд за лечение на деца”.
Конференция за здравословното хранене при децата събра експерти на световно ниво
08 февруари 2018
Българските деца имат все по-голям проблем с теглото, което отправя едно от най-важните предизвикателства пред техните родители и здравните институции, а именно – още в най-ранна възраст да бъдат взети мерки за изграждането на навици за здравословно хранене.
Безплатни кардиологични прегледи за деца в Национална кардиологична болница
04 февруари 2018
По повод Международната седмица на вродените сърдечни малформации, която всяка година се отбелязва в седмицата 7 -14 февруари,  Национална кардиологична болница обявява безплатни медицински прегледи в Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации.