Новини
УНГ клиниката на ИСУЛ с официално становище за спешните прегледи
08 юни 2018
Лекарите от УНГ клиниката в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ ЕАД предоставиха официална декларация. Поводът е случаят от миналия месец с 5-годишно дете, което беше таксувано за спешен преглед. Той беше отразен и в телевизинните медии. През май дете с болки в ухото посещава спешния кабинет на болницата и след прегледа докторът на смяна съобщава на бащата, че трябва да заплати такса от 30 лв., защото по Наредба случаят на дъщеря му не е спешен, а неотложен. Ядосаният баща споделя историята си в медиите.
НЦЗПБ с препоръки за действия при ухапване от кърлеж
04 юни 2018
Във връзка със зачестилите случаи на ухапвания от кърлежи в София, а и в цялата страна, НЦЗПБ разработи специални препоръки за действие, предназначени за ръководителите на столичните лечебни заведения, общопрактикуващите лекари на територията на гр. София и Центъра за спешна медицинска помощ – София.
Наградите „Златна ябълка“ отличиха личности с принос към благосъстоянието на децата
31 май 2018
Наградата в категория „Болница“ беше присъдена на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, Кюстендил. Болницата сътрудничи с НПО и институции при случаи на деца в риск, по различни казуси и индивидуални случаи; работи активно за задържане в медицинското заведение на малолетни и непълнолетни майки на деца с риск за здравето, проследява и консултира неосигурени бременни жени.
Д-р Робърт Мелило гостува в България
29 май 2018
Американският невролог ще изнесе безплатна лекция на 9 юни 2018 г. (събота) от 11.00 до 14.00 часа. Събитието е предназначено за невролози, психиатри, педиатри, психолози, логопеди, педагози и други специалисти в областта на детското развитие. Необходима е предварителна регистрация.
Проведе се XIX-та национална конференция за педиатри и ОПЛ
20 май 2018
В периода 18-20 май 2018 г., в х-л „Маджестик“ на Слънчев бряг, екипът на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” отново бе домакин на XIX-та Национална конференция за педиатри и ОПЛ с международно участие. Началникът на клиниката и национален консултант по педиатрия проф. Пенка Переновска откри научния форум, който за втора година е под патронажа на изпълнителния директор на болницата доц. Костадин Ангелов и традиционно се провежда в навечерието на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.
Предстои среща на EAP в София
13 май 2018
Срещата ще се проведе на 18 и 19 май 2018 г., в хотел „Хилтън“-София.
Световна седмица на имунизациите: 24 -30 април 2018
21 април 2018
От 23 до 29 април 2018 г., Европейският регион на Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Европейската седмица на имунизациите (ЕСИ). От 2005 г. насам, тази инициатива се провежда всяка година и има за цел да насочи вниманието и да съдейства на обществото в осъзнаването важността на имунизацията за човешкото здраве и благополучие, да помогне в поддържането на обществения интерес към имунизациите, както и за политическа подкрепа в тази област. През тази седмица се активизират дейностите в подкрепа на имунизациите включително чрез насочени комуникации и образователни мероприятия...
Световна седмица на първичните имунни дефицити
20 април 2018
Седмицата 23-29 април ще бъде отбелязана от Експертния център по редки болести – първични имунни дефицити (ПИД) към УМБАЛ „Александровска" със серия от мероприятия...
Различен празник за педиатрите...
13 април 2018
На 12 април Българската педиатрична асоциация отбеляза професионалния празник на здравния работник по един различен и необичаен начин. Над 150 лекари се отзоваха на поканата на БПА и дойдоха в Дома на киното...
В „Пирогов“ отново лекуват деца през Център „Фонд за лечение на деца”
25 февруари 2018
Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов” успешно приключи процедура по ЗОП за доставка на медицински изделия за нуждите на болницата при лечение на деца през Център „Фонд за лечение на деца”.
Конференция за здравословното хранене при децата събра експерти на световно ниво
08 февруари 2018
Българските деца имат все по-голям проблем с теглото, което отправя едно от най-важните предизвикателства пред техните родители и здравните институции, а именно – още в най-ранна възраст да бъдат взети мерки за изграждането на навици за здравословно хранене.
Безплатни кардиологични прегледи за деца в Национална кардиологична болница
04 февруари 2018
По повод Международната седмица на вродените сърдечни малформации, която всяка година се отбелязва в седмицата 7 -14 февруари,  Национална кардиологична болница обявява безплатни медицински прегледи в Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации.