3200 лекари са били жертва на физическа агресия по време на работа

3200 български лекари са станали жертва по време на работа, сочат данни от национално представително социологическо проучване, проведено от агенция „Тренд“ по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС). Данните бяха представени на провелия се преди броени дни национален форум „Насилието над лекари – причини и възможни решения“.

Само 31% от лекарите у нас не са се сблъсквали с физическа или вербална агресия по време на работа, сочат още данните от проучването. Според анализа на социолозите близо половината лекари у нас – 49%, са били жертва на вербална агресия, а 10% – на физическа.

При откриването на форума служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева заяви, че Министерството на здравеопазването изцяло подкрепя усилията на БЛС по отношение намаляването на агресията срещу медици. „Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Не трябва да има нито един колега, нито един медицински специалист, нито един служител, който да ходи на работа със страх или с притеснение, че може да се превърне от спасител в жертва. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона“, беше категорична д-р Кондева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *