Радослава Томова: „Щастливи сме, че имаме лечение и достъп до него“

Броени дни преди 26 юли – Световният ден на Гоше, се срещнахме с Радослава Томова, председател на Национална Гоше асоциация. Разговаряме за проблемите на пациентите с това рядко генетично заболяване, за ролята на педиатрите, за необходимостта от подкрепа и за приоритетите на Асоциацията.

 

Какво показва статистиката по отношение на хората, страдащи от болестта на Гоше – в световен мащаб и в България?

Болестта на Гоше е рядко генетично заболяване. Слабата активност на ензима глюкоцереброзидаза в тялото води до невъзможността на ензима да разгражда износените клетки и в резултат на това мастното вещество, наречено глюкоцереброзид  се натрупва, обикновено в далака, черния дроб, костния мозък, рядко в белите дробове и при някои видове болест на Гоше – в централната нервна система.

Няма точни данни в световен мащаб колко са болните с Гоше. Статистически се падат 1:100 000, като в България пациентите са 19 човека.

 

Вие лично как се сблъскахте с това рядко генетично заболяване?

Когато бях на 5 годинки, получих силен кръвоизлив от носа и след множество изследвания се откри, че имам болест на Гоше. Тогава нямаше лечение в България и като цяло информацията за съществуващото лечение беше доста малка, а и самото лечение беше много скъпо. Трябваше да минат доста години на борби с държавата и институциите от страна на моите родители и родителите на другите деца, страдащи от същата болест, за да получим лечение.

 

Каква е ролята на педиатрите в диагностиката и лечението на хората с Гоше?

Изключително важно е болестта да бъде диагностицирана възможно най-рано (ако, разбира се, пациентът има симптоми, защото има случаи, в които симптомите на болестта се развиват в доста по-късен етап от живота) и да може да се назначи лечение, тъй като болестта с времето прогресира и липсата на диагноза и лечение е опасна за здравето на пациента.

 

Какви са най-модерните терапии на болестта?

Към момента има две налични терапии – ензимзаместваща терапия, която е първата налична, а през последните няколко години бе пусната на пазара и субстратна редукционна терапия (SRT) – орална терапия, като по-специфичното при не е, че не всеки болен е подходя. В момента вървят и доста клинични проучвания за генна терапия.

 

От каква подкрепа най-вече се нуждаят болните от Гоше?

Щастливи сме от факта, че имаме лечение и достъп до него, тъй като има много други редки заболявания, които или нямат лечение, или нямат достъп до него. За нас е важно индивидуалното проследяване, всеки пациент си има свои индивидуални здравословни проблеми вследствие на болестта и е важно те да се лекуват.

 

Кои са приоритетите на Асоциацията?

Да се подкрепяме взаимно и да си помагаме. Да продължаваме да се информираме за новостите в лечението на болестта.

 

На 26 юли се отбелязва Световния ден на болестта на Гоше? Предвиждате ли някакви мероприятия?

Ежегодно организираме пациентска среща на болните от Гоше, техните семейства и лекари. Последните две години поради епидемиологичната обстановка не сме имали тази възможност, но се надявам тази година да успеем да се съберем.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *