ПРОВЕДЕ СЕ ДЕСЕТАТА ЕКСПЕРТНА СРЕЩА ПО ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКА

На 15 март 2024 г. се проведе Десетата експертна среща по ваксинопрофилактика, която се организира от Българската педиатрична асоциация. Тазгодишното издание бе под надслов „Имунизация и комуникация: ефективни стратегии“. По традиция научният форум събра водещи експерти в областта на имунопрофилактиката, представители на Министерството на здравеопазването и на фирмите, вносители на ваксини в България. Поздравителни адреси бяха изпратени от доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването, проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване към НС, д-р Хосе Хаган, ръководител на направление „Контрол и елиминиране на предотвратими чрез ваксини заболявания“ от Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа. С добре дошли лично приветства присъстващите и д-р Христо Стоянов, директор на УМБАЛ „Лозенец“, домакин на събитието за трета поредна година.

Срещата протече в четири панела. В първия панел беше представена актуална карта на ваксинопрофилактиката в България. Д-р Кремена Пармакова запозна експертите с резултатите от изпълнението на Имунизационния календар през 2023 г., а маг. фарм. Богдан Кирилов съобщи за регистрираните през изминалата година нежелани реакции от ваксини. Ивaйло Спасов представи обобщените резултати от националното представително изследване на МЗ и УНИЦЕФ за нагласите към прилагането на българския имунизационен календар при деца.

Следващият панел бе посветен на предизвикателствата пред ваксинопрофилактиката у нас. Д-р Гергана Николова изнесе доклад за административните и регулaторни пречки през погледа на общопрактикуващите лекари. Лекцията на проф. Андрей Галев бе свързана със страха от ваксинация и антиваксърските настроения. Весислава Танчева представи механизма на действие на фалшивите новини и ролята на медиите, а адв. д-р Мария Петрова разгледа правото на отказ в контекста на имунопрофилактиката.

Третият панел разгърна темата за необходимостта от комуникационна подкрепа с цел повишаване на имунизационния обхват и доверието във ваксините. Ключова роля в този модул имаха доказали се експерти в сферата на комуникацията. На фона на представените настоящи комуникационни стратегии на държавата за ваксинопрофилактиката в Р България, бяха разгледани възможности за още по-ефективни решения. Гл. ас. д-р Вероника Димитрова засегна темата за важността на междуличностната комуникация лекар-пациент, Екатерина Генова разгледа как трябва да протече комуникацията с широката аудитория с цел повишаване на доверието във ваксините, а доц. Александър Христов предложи идеи за стратегическа комуникация.

Срещата завърши с обобщаваща дискусия, модератор на която бе доц. д-р Йорданка Узунова, председател на организационния комитет на експертната среща. Доц. Узунова благодари на всички експерти, които се включиха в експертната среща, за да споделят своя опит и виждания какви стъпки трябва да бъдат предприети с цел изработването на ефективни стратегии за имунизация и комуникация. Благодарение на изнесените доклади и проведените във всеки панел дискусии бяха набелязани основни предложения за подобряване на имунопрофилактиката в България. До месец предстои да бъде изготвено официално становище, което да бъде изпратено до институциите.

БПА изказва специална  благодарност към партньорите на събитието – MSD, Pfizer, AstraZeneca и Swixx BioPharma.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *