ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ: “КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ИСТИНСКА ДЕТСКА БОЛНИЦА?”

Българската педиатрична асоциация, Фондация „За доброто“, Национална гражданска инициатива “За истинска детска болница” и Национална мрежа за децата ви канят на пресконференция на 18 октомври 2022 г., от 12.30 ч. в пресклуба на БТА.

Темата: Педиатричната общност и гражданското общество настояват за спешното изработване на пътна карта за създаването на Национална детска болница.

В пресконференцията ще участват проф. Иван Литвиненко, председател на УС на Българска педиатрична асоциация, д-р Благомир Здравков, СБДАЛБ “Иван Митев”, Надежда Рангелова-Бояджиева от фондация „За доброто“, Надежда Цекулова от НГИ „За истинска детска болница“ и Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

Предоставянето на най-високия стандарт на грижа за здравето на всяко дете в България е неотменимо задължение на държавата , което продължава да не бъде изпълнявано.  От 2019 година, когато вследствие на граждански натиск беше взето решение за създаването на Национална детска болница, две редовни и две служебни правителства не можаха или не искаха да започнат прозрачна процедура за създаването на чаканата от 40 г. педиатрия.

Настояваме Министерски съвет да определи Националната педиатрия за най-важен приоритет на Министерството на здравеопазването. Настояваме за ясни срокове и отговорности и припомняме, че целият процес: от анализа, до откриването на една национална болница може да бъде завършен в рамките на 48 месеца.

Отлагането и бавенето е резултат или на политическа и професионална негодност, или на интереси, които нямат нищо общо с децата в България.

В публичното пространство бяха обявени намерения за построяването на голяма частна детска болница. Частната болница не може да замести националната педиатрична болница, която трябва да провежда държавните политики и да въведе максимално високи стандарти и достъпност до здравеопазване. Частната болница не бива да изпреварва създаването на националната при сегашното състояние на детското здравеопазване, неговото финансиране и кадрово обезпечаване. Приветстваме построяването на частна детска болница след откриването на национална университетска детска болница като начин да се поддържат високи стандарти в условията на честна конкуренция.

Припомняме, че продължаващото неглижиране на Националната детска болница струва живота на много деца в България, превръща много семейства в здравни емигранти или разчитащи на милостта на обществото родители, които се борят за децата си.

Детската смъртност у нас е над два пъти по-голяма от средната в Европа, а България продължава да е единствената в Европейския съюз, която няма национална детска болница.

В деня преди конституирането на 48-ото Народно събрание поставяме въпроса кога България ще има национална детска болница. И очакваме отговора още в първите дни, след като то започне работа.

За потвърждение и контакт:
Марта Златева, Национална мрежа за децата
0888552626, marta.zlateva@nmd.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *