ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БПА ЗА ПРОМЯНА НА НАРЕДБА 15

Предложения на Българската педиатрична асоциация

във връзка с обявената от Министерството на здравеопазването

обществена консултация на Проект на Наредба за изменение и допълнение

на Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България

 

Българската педиатрична асоциация (БПА) приветства изготвянето на Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и по-специално предложението за създаването на Национален експертен съвет по имунизации, който да анализира изпълнението на дейностите по имунопрофилактиката в страната и да предлага мерки за повишаване на имунизационния обхват и подобряване на надзора на имунопрофилактиката в Р България.

Във връзка с Проекта за изменение и допълнение на Наредба №15 бихме искали да напомним, че на 28.11.2022 входирахме писмо до МЗ (вх. №15-00-267/28.11.2022), в което представихме становище на БПА относно ваксинопрофилактиката в България, изготвено въз основа на Осмата експертна среща по ваксинопрофилактика, инициирана и проведена от БПА на 28 октомври 2022 г. В съкратен вариант предлагаме извадки от това Становище, касаещи предложенията на БПА за изменение и допълнение на Наредба №15.

  1. В чл. 2, ал. 1, да се добавят „варицела“ и „човешки папилома вирус“.
  2. Варицела и човешки папилома вирус да преминат от чл. 4, „препоръчителни“ в чл. 2, „задължителни“.
  3. В чл. 4 към препоръчителни ваксини да се добави: „грип при деца“.
  4. В чл. 19, ал. 5, след думите “конюгирана ваксина срещу пневмококови инфекции”, да се добави: „покриваща най-разпространените серотипове в България на базата на локални епидемиологични данни“.
  5. В приложение №1, към чл. 2, да бъдат вписани и препоръчителните ваксини по възрастови групи с цел видимост и информираност.
  6. В приложение №1, към чл. 2, да се добавят препоръчителните ваксини за бременни.
  7. В приложение №1 за грип при деца да се добави: „с цел осигуряване на лигавичен имунитет – препоръчителна жива назална противогрипна ваксина за децата над 24-месечна възраст”.
  8. В приложение №2, към чл. 7, ал. 2, точка XIV, след думите „6 седмици“ да се добави следния текст: „при ваксинация на недоносени деца да се има предвид коригираната възраст“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *