Д-р Тодор Русков: „Работата по алгоритъм елиминира потенциала за грешки и дава юридическа сигурност на лекаря“

Д-р Тодор Русков завършва медицина в Университета в Тюбинген, Германия, през 2021 г. От 2022 г. досега работи в СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ в Клиниката по ендокринология, диабет и генетични заболявания.
Защо решихте да бъдете лекар?
Още като ученик интересите ми бяха предимно в биологията и здравните науки, а медицината включва както научна и методологична работа, така и практическа дейност с хора. Именно това ме мотивира да уча медицина.
Завършили сте медицина в Германия. Какви са впечатленията ви оттам и по-специално по отношение на медицинското обучение там и у нас?
Медицинското обучение в университетите в Германия е на високо ниво, като се поставя фокус върху практическата дейност и медицината, основана на доказателствата. Студентите се учат на методологично разглеждане на проблемите на пациента, както и прилагането на националните и международните гайдлайни в диагностиката и лечението на заболяването му. Голямо значение се поставя върху научаването на работата по алгоритъм, което не само елиминира в голяма степен потенциала за грешки, но и предоставя юридическа сигурност на лекаря.
Вярват ли ви пациентите, когато ви видят колко сте млад?
Никога не съм се срещал с негативно отношение от страна на пациентите или техните семейства заради възрастта ми. Бих казал даже, че младостта е и предимство, тъй като понякога децатавиждат в младия лекар човек, който може да ги разбере по-добре от по-възрастните им родители.
Кои са най-големите проблеми на детското здравеопазване в България?
За съжаление, детското здравеопазване има съществени недостатъци. Един от тях е затрудненият достъп до амбулаторна педиатрична помощ, следствие на кадровия дефицит в специалността, както и на лошото финансиране на амбулаторните грижи. Това означава още, че често се
налага децата да бъдат хоспитализирани за диагностични и терапевтични процедури, които в западните страни се провеждат изцяло в амбулаторни условия. Друг проблем е, че профилактиката не е добре застъпена и често здравословните проблеми на децата се диагностицират със закъснение.
Какво искате да се промени, в частност – вие да промените?
Бих искал всеки лекар да може да прекарва повече време в грижа за пациентите, вместо да се занимава с все по-увеличаващата се бюрократична част на работата. Също така бих искал пациентите и техните семейства да бъдат по-удовлетворени от своята среща с лекаря, като се чувстват разбрани и добре обучени за здравословния си проблем – нещо, за което се надявам, че допринасям сега.
Смятате ли, че имаме нужда от Национална педиатрична болница?
Понастоящем разпръснатостта на някои специализирани педиатрични звена из различни болници в София създава затруднения в диагностичния и лечебния процес, когато се налага консултация или лечение на пациенти с по-сложни проблеми. Ако тези структури са на едно място или в непосредствена близост, то това би било в огромнапол за за децата.
Какви са плановете ви, след като завършите специализация?
Плановете ми са да продължавам да се обучавам, за да предложа  възможно най-добрите и съвременни грижи за своите пациенти.
За какво мечтаете като млад специалист?
Мечтая за добри условия на реализация и спокоен труд, както и за удовлетворение от добре свършена работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *