Д-р Мергюл Халилова: „Мисълта, че лекувам деца, ми дава кураж да продължа напред“

Д-р Мергюл Халилова се дипломира през 2015 г. в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. От 2016 г. до момента работи в Детското отделение за интензивно лечение към Първа детска клиника. През 2019 г. специализира в Истанбул – „ЧАПА“ към Истанбулски университет по въпросите на детската нефрология и хемодиализа. През 2021 г. придобива специалност по детска нефрология и хемодиализа, като от същата година става хoноруван асистент към Катедрата по педиатрия, а от началото на тази година е специализант по педиатрия.

Д-р Халилова участва в български и международни форуми. Интересите й са в областта на детската нефрология, хемодиализата и интензивното лечение. Член е на БЛС, БПА и на European Society of Pediatric Nephrology (ESPN).

 

Как се насочихте към тази трудна професия? Защо решихте да бъдете лекар?

Лекарската професия в действителност е трудна, но когато това е призвание за един човек, всичко се случва с лекота. За мен да бъда лекар беше детската ми мечта. Започвайки обучението си в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, аз направих своя личен избор и това не беше свързано с продължаване на някаква семейна традиция. Не съм си представяла да работя в друга сфера. Мисълта да бъда полезна не само за мен, но и за всички хора ме е подкрепяла през цялото време.

 

Имате специалности по детска нефрология и хемодиализа, а в момента специализирате педиатрия – както знаем, това е една от най-нежеланите медицински специалности… Коя бе причината да изберете тези две специалности?

Харесва ми да работя с деца. Смятам, че имам добра комуникация с тях. По време на обучението ми имах честта да попадна в един прекрасен колектив от лекари с много богат опит, имащи подход и желание да запалят в нас интереса към тази специалност. Станах част от екипа на Първа детска клиника. След като придобих специалност по детска нефрология и хемодиализа, за мен беше важно да разширя познанията си в областта на педиатрията. За мое щастие, в момента съм специализант и по тази дисциплина.

 

Лично за вас какво е педиатрията?

Това е най-всеобхватната специалност в медицината. Обхваща заболяванията от периода на новороденото, минава през инфекциозни заболявания, хирургични заболявания, травматология, до заболяванията на всички органи и ситеми. Педиатрията е благородна специалност. Полагаме грижи и лекуваме деца – това е бъдещето на един народ. В детска възраст едно заболяване може да премине през няколко етапа и докато всичко върви гладко, във всеки един момент могат да се случат катастрофални неща. Също така в момент, в който възможностите изглеждат сякаш вече изчерпани, се случва чудо и пациентът успява да се пребори. Детският организъм е много интересен. Винаги може да те изненада.

 

Педиатърът според вас трябва да е…

Педиатърът трябва да бъде преди всичко добър човек, да обича децата и да има подход към тях и към техните родители. Да умее да бъде добър психолог.

 

С какви трудности се сблъсквате в професията си?

Педиатрията е много широка специалност. Тя включва заболяванията на всички органи и системи при пациенти от 0 до 18 год. възраст. За този осемнадесетгодишен период човешкият организъм преминава през различни периоди на растеж и развитие. Всеки един от тях има своите особености, които добрият педиатър трябва да познава. Аз работя в Детско отделение за интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, където се лекуват деца с критични заболявания, застрашаващи живота от цяла североизточна България. Смея да твърдя, че работя в едно от най-модерните педиатрични отделения в страната ни, но въпреки това се сблъскваме с трудности, били те организационни, лечебни или такива, касащи взаимоотношенията между нас, пациента и неговото семейство. Може би най-тежко е да се изправяш срещу смъртта и да се чувстваш безсилен срещу нея. Въпреки трудностите, които срещам в работата си, мисълта, че лекувам, и по-точно, че лекувам деца, ме крепи и ми дава кураж да продължа напред.

 

Вярват ли ви пациентите, когато ви видят колко сте млада?

Със сигурност е имало и такива, които подхождат с недоверие към мен, но в повечето случаи успявам да ги убедя, че децата са при нас, за да им помогнем и ние ще направим всичко, което е по силите и възможностите ни.

 

Кои са най-големите проблеми на детското здравеопазване в България?

Целта на детското здравеопазване е да се осигури здраве и качество на живот на децата. За това са необходими комплексни действия. Едни от най-важните неща смятам, че са качеството на обучение, нивото на компетентност и мотивацията на медицинските кадри и качеството на наличните ресурси. Мисля, че има какво да се работи още в тази посока.

 

За какво мечтаете като млад, но вече с доста опит специалист?

Смятам, че в България има належаща нужда от Национална детска болница, може би не само една, а няколко. Предимството на такава болница е, че ще може да обедини всички профилни педиатрични специалности, детска хирургия и кардиохирургия, както и детска реанимация. Това би довело до подобряване на качеството на обслужване на малките пациенти, покачване на нивото на компетентност на лекарите и специалисти по здравни грижи в хода на диагностично-лечебния процес, работейки в мултидисциплинарен екип.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *