Д-р Красимир Димитров: „Най-големите проблеми на здравеопазването са липсата на специалисти, на добре оборудвани технически бази и на иновативни терапии“

Д-р Красимир Димитров завършва успешно средното си образование в Ню Джърси, САЩ. От 2009 до 2014 г. следва в Рътгърския университет в Ню Брунсуик, където придобива бакалавърска степен по епидемиология и обществено здраве. През 2017 г. започва да следва медицина в Медицински университет-София. След успешното му дипломиране се насочва към педиатрията. Понастоящем работи в СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

 

Защо решихте да бъдете лекар?

Аз произхождам от семейство на лекари. Още от много ранна възраст знаех, че ще се насоча към медицината. Науката винаги ме е привличала, а желанието ми да помагам на хората е огромно.

В момента специализирате педиатрия – една от най-нежеланите медицински специалности… Коя бе причината да я изберете?

Много обичам да работя с деца. Баба ми е педиатър и винаги ми е правило впечатление как работата й доставя удоволствие и я изпълва с щастие. По време на следването си аз работих с нея като доброволец, а след дипломирането си я избрах за моя специалност.

Имали сте възможност да продължете обучението си в чужбина, защо избрахте България?

Живял съм в Америка повече от 20 години, но все пак България е моята родина. Реших да остана и да специализирам педиатрия тук, за да помагам на нашите деца.

Лично за вас какво е педиатрията?

За мен педиатрията е изключително важна специалност! Децата са нашето бъдеще и трябва да ги гледаме и лекуваме с огромно внимание. Винаги ми е било чудно как така липсват на педиатри, когато има толкова деца, нуждаещи се от помощ…

Педиатърът според вас трябва да е…

Скромен, загрижен и знаещ! И трябва да продължава да търси нови знания и начини да се усъвършенства.

С какви трудности се сблъсквате като специализант?

За мое голямо щастие засега не съм се сблъсквал с нищо, тъй като съм нов и зелен, но съм готов за предизвикателствата, които могат да изникнат.

Вярват ли ви пациентите, когато ви видят колко сте млад?

Смятам, че визията не е определяща за впечатлението, знанията и професионализмът са двете ключови неща, които вдъхват доверие у пациента.

Кои са най-големите проблеми на детското здравеопазване в България?

Липсата на специалисти, на добре оборудвани технически бази и на иновативни терапии.

Какво искате да се промени, в частност – вие да промените? 

Бих искал да има равностоен достъп към съвременните терапии за всички деца по света. За да имат еднакви възможности за здравословен и спокоен живот.

 

Смятате ли, че имаме нужда от Национална педиатрична болница?

Да, когато има една голяма база само за педиатрични болести, лечения и проследяване на пациентите, би било много по-лесно за всички, а в резултат пациентите ще се лекуват по-ефикасно.

Какви са плановете ви, след като завършите специализацията?

Искам да се усъвършенствам като педиатър и да започна втора тясна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *