Д-р Жанета Демирева: „Лекарите искаме да чувстваме държавата зад гърба си“

Д-р Жанета Демирева завършва един от най-престижните медицински институти в света – Първи московски медицински институт „Сеченов” през 1990 г. със специалност обща хирургия. В България не успява да започне работа по специалността си и е назначена като участъков педиатър във Филиалната поликлиника в с. Крумово, Пловдивско, където в продължение на десет години работи като детски лекар. Оттогава датира и решението й да специализира педиатрия. С настъпването на здравната реформа през 2000 г. специализира обща медицина и започва работа като общопрактикуващ лекар в Столипиново, Пловдив, където е съсредоточено малцинствено население, има голям брой хора и изключително висока за България раждаемост. През 2016 г. открива филиал в град Стамболийски. Днес при нея работят няколко лекари, медицински сестри, лекарски асистенти и акушерки, а практиката й включва над 7000 пациента, от които над 3000 са деца. Както твърди тя, работата й в Столипиново е изключително интересна, защото ежедневно се сблъсква с невероятни казуси – както медицински, така и социални.

 

Какво е да бъдеш педиатър през 2023 г. в България?

Не само през 2023 г., но и занапред ще е трудно да бъдеш педиатър в България. Моето мнение е, че специалността не е предпочитана от младите колеги. Не е комерсиална, изисква много време за подготовка и огромно търпение. Не може всеки да е педиатър. Педиатрията някак си е останала малко назад, не се говори и мисли за нея. Изключително трудна специалност е, която изисква много голям обем от знания и умения, а от друга страна е неглижирана и ниско заплатена. Работата с деца е съвсем различна от тази с възрастни.

 

Кои са най-големите трудности, с които се сблъсквате в работата си?

От ден на ден най-трудна става ваксинопрофилактиката. Борбата ни с антиваксърските движения и пропаганда е невъзможна. Това важи не само за педиатрията, а за всички специалности – недоверието, отрицателното настроение на хората и агресията към лекарите пречи на целия лечебен процес и резултатите от него.

 

Нуждае ли се детското здравеопазване в България от промени и в каква насока?

Да, да, да! Най-вече се нуждае от национална политика за промоция на здравословен начин на живот и здравна култура от началните детски заведения, която да е залегнала в училищните програми. В часовете по физическо възпитание трябва да се промотира здравословния начин на живот – здравословното хранене, физическата подготовка, изработването на индивидуални режими и програми за предотвратяване на наднормено тегло и обездвижване. Децата не знаят какво е това. Освен това те трябва да преминават курсове по първа помощ. Задължително! Да се запознаят с венерическите заболявания и начините за безопасен секс.

И може би на първо място – национална кампания за ваксинопрофилактика. Искаме да чувстваме държавата зад гърба си. Не е така сега. Самотни сме срещу всички социални медии.

 

Имате ли случай, който няма да забравите никога?

Богата практика – много случаи. Но най-вълнуващо и мило е, когато децата откажат да се прегледат при друг лекар. Не желаят да си вдигнат дрехите, да дишат и да отворят уста, ако не съм аз! Няма по-голяма и чиста признателност от това!

 

Кои са трите най-важни неща, които сте научили от практиката си?

  1. Никога не подценявай интуицията на майката!
  2. Всеки пациент срещу теб очаква съчувствие и грижа – дай му ги все едно е твоята майка, твоя баща или най-любимия човек!
  3. Усмивката отваря заключени врати!

 

Д-р Жанета Демирева отблизо

Обичам работата си, защото… ми носи щастие! Щастие да виждаш светнали детски очички! Щастие да виждаш любовта на родителите и радостта, когато детето е оздравяло! Щастие да помагаш! Щастие да даваш!

Талантът, който мечтая да имам, е… да съм в двата си кабинета едновременно!

Най-голямото ми постижение в работата… са 7000 пациенти.

Чувствам се щастлива, когато… съм в кабинета!

Вдъхновявам се от… думата „благодаря”!

Последната книга, която прочетох, е… „Господарят на Бембибре” от Енрике Хил и Караско.

Музиката, която харесвам, е… поп музика.

Релаксирам като… бродирам гоблени.

Хобито ми е… отглеждане на редки видове орхидеи.

Вярвам, че… най-хубавото предстои!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *