БПА АПЕЛИРА ЗА КОЛЕГИАЛНИ И ЕТИЧНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Относно случая с платена рекламна публикация на частна болница под заглавие „Две деца в критично състояние изпратиха за лечение в Плевен от софийската детската болница „Проф. д-р Иван Митев“, БПА отправя апел за колегиални и етични взаимотоношения между всички, работещи в сферата на детското здравеопазване. От Асоциацията определяме опитът да се използват две болни деца за реклама като грозен и неетичен.
Ето и позицията на ръководството на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ по повод поредна изопачена и некоректна информация в някои медии, касаеща очевиден опит за реклама на частна болница:
Във връзка с рекламни публикации на частна болница под заглавие „Две деца в критично състояние изпратиха за лечение в Плевен от детската болница „проф.д-р Иван Митев в София”, се налага да изясним фактите, защото материалът е пълен с некоректни внушения и с твърдения, които са далеч от истината.
Твърдения на рекламодателя: „Специализирана линейка и екип от клиниката за майчино и детско здраве ,Мама и Аз’ пътува до столицата, за да поеме за лечение в Плевен две деца в животозастрашаващо състояние“.
Фактите: Твърдението не отговаря на обективната истина. Двете деца не са транспортирани в животозастрашаващо състояние. Децата са били стабилни, на спонтанно дишане без нужда от кислородотерапия или друг вид подпомагане на жизнените функции. Нещо повече – за всеки специалист, на когото поне веднъж се е налагало да транспортира деца в критично състояние следва да е ясно, че няма как в една линейка един екип – лекар и сестра, да полага адекватни грижи за повече от един критичен пациент, още по-малко в кърмаческа възраст.
Превеждането на децата в Плевен се наложи не, за да бъдат спасявани, а за да получат специфични сестрински грижи, които родителите нямат възможност да им предоставят в домашни условия – хранене през сонда/гастростома, тоалет и аспирация, а също така и поради високата натовареност на Клиниката ни с реално критично болни новородени от цялата страна.
Твърдения на рекламодателя: „Поради невъзможността да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че те вече са надскочили възрастта за неонатология от там се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен. Те създават организация и в спешен порядък децата са транспортирани и настанени в интензивното детско отделение на ,Мама и Аз’…“
Фактите: Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ е с трето ниво на компетентност и на всички неонатолози и акушер-гинеколози в страната е ясно, че в нея постъпват най-тежките случаи на новородени деца от цяла България. Никой от екипа на болницата ни никога не е заявявал, че не могат да бъдат предоставени необходимите интензивно лечение и грижи за децата. Още по-абсурден аргумент е надхвърлянето на неонаталната възраст от 28 дни след раждането. От цитирание пациенти – момче и момиче – момченцето е лекувано в Клиниката ни по неонатология почти четири месеца – в периода 09.03.2023г. – 26.06.2023г. Момиченцето е било на лечение в същата структура в периода 02.05.2023г. – 26.06.2023г. Нашите специалисти са положили всички необходими грижи за лечението им в критичния за тях период.
Не става ясно и за какъв спешен порядък и организация претендира рекламодателят след като за трансфера на децата се знаеше 4 дни по-рано, а непосредствено преди транспорта ръководителят на екипа от плевенската болница имаше време за кафе и общи разговори в администрацията на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.
Твърдения на рекламодателя: „Децата са диагностицирани с хипоксично-исхемична енцефалопатия – увреждане на мозъчната функция поради намален приток на кислород към мозъка, и с атрезия на хранопровода – състояние, при което хранопроводът не се свързва със стомаха, а „завършва сляпо“ и погълнатата храна не може да достигне до стомаха на детето“.
Фактите: Посочените диагнози на децата са правилни, но рекламодателят не уточнява, че неговите екипи нямат принос в това отношение, тъй като пациентите са диагностично уточнени много преди транспортирането им до Плевен и лекувани по следния начин:
Момченцето постъпва в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ за интензивно лечение след оперативна корекция на тежка вродена малформация – атрезия на хранопровода, извършена в УМБАЛСМ „Пирогов“. Поради невъзможност на родителите да полагат специфични грижи в дома им – аспирация, хранене през сонда/гастростомата и тоалет, е задействана административна процедура по настаняването му в Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД), гр. Плевен.
Момиченцето е родено с тежка перинатална асфиксия и хипоксично-исхемична енцефалопатия трета степен, с необратими мозъчни увреждания. Храни се през сонда и е на антиконвулсивна терапия. Диагностиката и лечението и на това дете започват от родилното отделение и продължават в максимално разширени параметри в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.
И двете деца, преди транспортирането им в Плевен – в болницата, която си е поръчала тази некоректна реклама, бяха в напълно стабилно състояние, на спонтанно дишане, без нужда от кислородотерапия.
Твърдения на рекламодателя: „Богатият клиничен опит на плевенските педиатри, високотехнологичната апаратура с най-модерни възможности за поддържане и съхраняване на живота на децата прави ,Мама и Аз’ единственото място в страната, където може да бъде предоставена адекватна интензивна, дългосрочна и безплатна грижа за деца с подобни тежки диагнози.“
Фактите: Според твърденията на частната болница в Плевен, до нейното появяване преди няколко месеца, в България не е имало място, в което на децата да се предоставя адекватна интензивна, дългосрочна и безплатна грижа. Никъде в рекламното съобщение не се цитира каква е високотехнологичната животоспасяваща апаратура, която съществува единствено на територията на частната структура в гр. Плевен. За числеността на екипа, неговите възможности и професионални умения също няма конкретика.
Екипът ни смята, че медийното отразяване на теми в ресор „Детско здравеопазване“ не би трябвало да се профанизира до нивото на псевдоексклузивитет и претенции за уникалност и неповторимост на извършените медицински дейности. Особено когато тези претенции се базират на видоизменена фактология или откровена манипулация.
За нас най-важната цел остава подобреното здравословно състояние на пациентите ни и доверието на техните родители. Всичко това постигаме не със сензации, а с реално изпълнени високи стандарти на медицинската дейност и лично отношение към всяко семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *