BG | EN

БПА информира

„Данонино“

„Данонино“

През 2005 г. фирма „Данон Сердика“ покани в София ръководството на БПА и други водещи педиатри от страната с цел представяне на производството на млечните продукти, които се консумират и от деца на различна възраст. Бяха представени стандартите и изискванията на фирмата „Данон“ за качеството на продуктите с тази световна марка, които се подчиняват на строгите изисквания на Европейската комисия.

През 2007 г. в Института „Данон“ в Париж се проведе международен симпозиум с участието на делегации от България, Румъния и Унгария, на който представителите на БПА бяха запознати с идеята за добавката на калций и витамин Д към подходящ млечен продукт, с което да се подпомогне интензивният растеж на костите при децата в първите 5–6 години след кърмаческия период. Така се стигна до млечния продукт „Данонино“, в който са вложени допълнително Са и витамин Д – основни елементи на растящата детска кост.

За да даде логото и одобрението си за какъвто и да е продукт, предназначен за най-ранната детска възраст, а това са само 4–5 продукта на световноизвестни фирми, УС на БПА изисква пълната документация относно законната регистрация на фирмата по българското законодателство, цялата документация относно продукта с всички необходими сертификати от Министерството на здравеопазването, РИОКОЗ, национални и европейски лаборатории за съдържанието, химическия състав, микробиологичната чистота и т.н. Едва след като се запознае с цялата документация, УС на БПА дава съгласието си или отказва (има и такива случаи!) ползването на логото и определен кратък текст към него (най-често „Препоръчва се от БПА“) като гаранция, че продуктът е наистина качествен и полезен за консумация от малките (и от големите) деца и съдържа обявените съставки.

„Данонино“ е наистина единственият млечен продукт (изключваме адаптираните млека за кърмачета!), годен за употреба от децата след първата година, който е обогатен с калций и витамин Д. Витамин Д осигурява добрата резорбция на калция от млякото и неговото по-добро усвояване от организма.

Нашите наблюдения показват, че продуктът се приема много добре от децата и заради чудесните вкусови качества на 4 вида плодове. Начинът на производство и опаковка са гаранция срещу микробиологично замърсяване, а това гарантира и по-голямата трайност на продукта, дори при не съвсем добри условия на съхранение. Това ни даде основание през 2008 г. да препоръчаме на Министерството на труда и социалната политика продуктът „Данонино“ да бъде включен в програмата „Чаша прясно мляко“ за учениците от началните класове.

„Данонино“ е един много успешен млечен продукт, който в по-малък обем доставя достатъчно пластичен материал – млечен белтък, с калций и витамин Д, овкусен с няколко приятни плодови пюрета. 1 порция „Данонино“ на ден – 100 g, осигурява на вашето дете минимум 22.5%* калций от референтния среднодневен хранителен прием на калций и 25%* от референтния среднодневен хранителен прием на витамин D.

* "Отнася се за продуктите „Данонино“ 4 х 50 г и „Данонино Гигантино“ 2 x 80.

„Данонино“ съдържа калций и витамин D, които са необходими за нормалния растеж и развитие на децата. Една порция „Данонино“** всеки ден като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.
**1 порция = 100 грама